< terug naar nieuwsoverzicht

Generatieproeverij: ‘Nooit gedacht dat het zo leuk zou zijn!’

10-09-2018

De Generatieproeverij is een reizend diner, dat ontmoetingen organiseert tussen jongeren en ouderen en alle generaties daar tussenin. PAX sprak met Jakob Stolk, één van de initiatiefnemers: ‘Jongeren durven nog echt te dromen, daarom geloof ik zo in hun kracht’.


Jakob, wie ben jij eigenlijk?

Ik ben 34 jaar oud en woon in Lelystad. Ik ben in België geboren als zoon van twee dominees, en in Brabant opgegroeid. Toen ik later de opleiding Cultureel Maatschappelijke Vorming deed, ontdekte ik mijn passie voor jongeren. Ik ben als jongerenwerker aan de slag gegaan, op straat en voor de kerken, en werk momenteel als studentenwerker en kwartiermaker voor diverse sociale projecten. Ik heb hiervoor mijn eigen bedrijf opgericht, ParticipatiePionier, dat zich voornamelijk richt op het bouwen aan verbindingen in de samenleving.

Wat drijft jou in je werk?

Tijdens de studie werden we als studenten erg bevraagd op onze drijfveren. Ik ontdekte toen dat ik, hoewel ik me een poosje had afgezet tegen het geloof dat ik van huis uit had meegekregen, toch meer geloof in me had dan ik dacht. In de kern wil ik de hemel op aarde dichterbij brengen. Om de wereld een stukje mooier te maken moet je met jongeren beginnen. Jongeren durven nog echt te dromen; ze zijn nog niet verpest door realiteitszin en zien minder beren op de weg. Daarom geloof ik zo in hun kracht.

Hoe is de Generatieproeverij ontstaan?

Op een gegeven moment organiseerde ik als jongerenwerker in Beverwijk een event ‘Nacht van je leven’. Hierbij liepen jongeren tijdens de paasnacht door het dorp naar het strand, via verschillende haltes waar ze werden gestimuleerd om na te denken over grotere levensvragen. Tijdens de voorbereidingen kwam ik Bert Kisjes tegen, die zich als filosoof vooral richt op de doelgroep ouderen. Onze samenwerking beviel zo goed dat we verder zijn gaan nadenken over de vraag hoe we jongeren en ouderen meer met elkaar kunnen verbinden.

We ontdekten hierbij verschillende perspectieven. Jongeren weten vaak niet wat de meerwaarde is die ouderen kunnen bieden, de levenskunst die zij in zich hebben. Ouderen denken soms dat het nu tijd is voor de jongere generatie, en dat zij daarom niets meer toe te voegen hebben. Om dit te overwinnen dachten we simpelweg een feestje te organiseren, want op feestjes ontmoet je elkaar. Tijdens deze avond spraken we over de lasten en lusten die we van elkaar (kunnen) hebben. Voelen we ons wel eens bedreigd door (hang)jongeren? Voelen we ons geïnspireerd door rolmodellen? Eigenlijk was het plan om hier een boekje van te maken en het daarbij te laten, maar de deelnemers waren zo enthousiast, en we vonden het zelf zo leuk, dat we daarna nog zo’n 15 keer een generatieproeverij hebben georganiseerd. Daarna hebben we een format opgesteld via de HGJB (Hervormd Gereformeerde Jeugdbond), zodat ook anderen zelf zo’n activiteit kunnen organiseren. 

Waarom hebben generaties volgens jou normaal gesproken zo weinig contact?

Dat hangt erg samen met onze cultuur en tijd. In andere culturen wonen meerdere generaties onder één dak, in Nederland steeds minder. We zijn ook erg overgeorganiseerd: iedereen heeft zijn eigen hokje, zijn eigen plek en activiteiten, maar er zijn weinig intergenerationele ontmoetingsplekken. Ideologisch gezien is het geloof in groei en vooruitgang in Nederland heel groot, en krijgt de jeugd hier een belangrijke rol in toegedicht omdat men er van uitgaat dat de jeugd beter weet hoe de wereld van nu in elkaar zit. Omdat de oudere generatie hier ook in gelooft, zetten ouderen zichzelf zo ook op een zijspoor. Dit is een beetje een gechargeerd beeld, maar toch. In mediterrane landen is dit heel anders, ouderen hebben daar echt een adviserende rol, en er is meer waardering voor de levenswijsheid die je met de jaren vergaart.

Heb je nog tips hoe je jongeren kunt werven voor zo’n activiteit?

Op flyers voor een generatieproeverij komen vooral ouderen af. Om jongeren te betrekken moet je slim zijn. Betrek jongeren ruim op tijd, en laat ze het liefst meedraaien in de voorbereidingsgroep. Jongeren gaan dan zelf hun netwerk mobiliseren. Zoek ook plekken op waar jongeren vaker komen, bijvoorbeeld bij het sportveld.

Op welke manier draagt het verbinden van generaties volgens jou bij aan vrede?

Veel jongeren hebben sterker dan ooit het gevoel dat er een derde wereldoorlog kan komen. Ouderen hebben oorlog en de nasleep ervan meegemaakt. Het is belangrijk om in gesprek te raken over vragen als wat oorlog inhoudt, en hoe je oorlog kunt voorkomen door aan vrede te werken.

Daarnaast is er ook spanning tussen generaties voelbaar: ouderen voelen zich bijvoorbeeld soms onveilig en bedreigd door jongeren. Veel jongeren zijn maatschappelijk betrokken, ook bij duurzaamheidskwesties en klimaatverandering, wat wereldwijd een bron van conflicten is. Ouderen zien soms niet dat jongeren zich wel degelijk inzetten voor dergelijke kwesties, omdat hun inzet vaak andere vormen heeft dan wat ouderen gewend zijn.

Doe je zelf mee aan de Vredesweek?

Ik ben bezig met de voorbereidingen voor een Dinner Challenge, waarbij we met een kok twee groepen jongeren uitdagen om met zo weinig mogelijk budget een zo goed mogelijke maaltijd neer te zetten. Misschien maken we daar ook weer een generatieproeverij van!

Generatieproeverij heeft als model gefungeerd voor de werkvorm De Smaak van Vrede die PAX bij het thema van de Vredesweek 2018 heeft ontwikkeld. Lees daar hier meer over. Voor andere activiteiten kijk je in de agenda.

< terug naar nieuwsoverzicht