< terug naar nieuwsoverzicht

Geen ruimte voor navelstaren bij Walk of Peace Harderwijk

10-07-2018

Het was een spontane actie, de Walk of Peace die afgelopen najaar in Harderwijk werd georganiseerd. Het initiatief begon bij de Raad van Kerken en breidde zich snel uit. Na een succesvolle wandeling is de organisatie vastbesloten in 2018 vervolg aan het evenement te geven.

“Het is een mooi moment om te stoppen met navelstaren en je in te zetten voor vrede. Ik vond het geweldig om te doen”, vertelt initiatiefneemster Gertie van Dijk enthousiast. In de nieuwsbrief van de Raad van Kerken had zij gelezen over de Walk of Peace: de vredeswandeling die in tal van gemeenten in heel Nederland plaatsvindt en door vredesorganisatie PAX wordt ondersteund. “Het leek mij goed om ook in Harderwijk zo’n wandeling te houden. We zijn in onze gemeente van vier kerken naar één gegaan en voor mijn gevoel waren we vooral veel met onszelf bezig. De Walk of Peace was een goede gelegenheid om daarmee op te houden, de handen ineen te slaan en vrede uit te dragen. ’s Avonds heb ik het voorgesteld tijdens de vergadering van de Kerkenraad. Iedereen vond het een goed idee en ik mocht het gelijk zelf organiseren”, vertelt ze lachend.

Burgemeester enthousiast
Vervolgens ontwikkelde de organisatie van de wandeling zich snel. “Ik ben de straat op gegaan om allerlei partijen erbij te betrekken. We hadden gedoe met de vergunning, want we hadden er helemaal niet aan gedacht die aan te vragen. Gelukkig is dat goed gekomen. De burgemeester was enthousiast over het initiatief. Hij zou komen spreken bij de Walk of Peace, maar op het laatste moment kon hij helaas niet komen. Hij heeft toen een videoboodschap voor ons ingesproken die we voorafgaand aan de wandeling hebben laten zien.”

Zo’n honderd mensen namen deel aan de vredeswandeling in Harderwijk. De Raad van Kerken had haar achterban opgeroepen mee te doen. Ook het Apostolisch Genootschap en het Humanistisch Verbond waren bij het evenement betrokken. Van Dijk: “Vanuit de Turkse gemeenschap hebben eveneens mensen meegelopen. Zij zeiden: ‘Als we het vroeger weten, kunnen we onze deelname beter organiseren.’ Voor de wandeling van 2018 - want er komt een vervolg  - hebben wij hen dan ook nu al benaderd.”

Barst maar
De start van de Walk of Peace was in de kerk, daarna volgde een wandeling door de stad. “Doordat de burgemeester er onverwachts niet bij kon zijn, heeft iemand van PAX een toespraak gehouden. Een koor zong een lied, evenals een bewoner van het asielzoekerscentrum. En een jong meisje heeft een gedicht over vrede voorgedragen. Onderweg sloten mensen zich tijdens de tocht spontaan aan. We hadden spandoeken en deelden folders uit. De reacties varieerden van ‘Wat geweldig dat jullie dit uitdragen’ tot ‘Barst maar.’ Het publiek was echter overwegend enthousiast. We hebben de Walk of Peace afgesloten met een hapje en een drankje.”

Zo breed mogelijk
Na de succesvolle eerste editie komt er dit jaar dus een tweede. “We willen het nu breder insteken en vroeger met de organisatie beginnen. De datum is geprikt. Het wordt 15 september. We hebben de burgemeester al benaderd voor zijn medewerking en ook alle kerkelijke en maatschappelijke organisaties in Harderwijk gevraagd met ons mee te denken. We staan open voor allerlei invalshoeken.”

“Harderwijk is een redelijk gesloten gemeenschap”, vervolgt zij. “Veel mensen zijn in zichzelf gekeerd. Als er iets ondernomen wordt, is dat meestal vanuit de kerken.  Echter, als je een initiatief vanuit de kerk organiseert, draagt het een bepaalde kleur met zich mee. Ik ben heel blij met mijn kerk, maar wil ook een zo breed mogelijk publiek bereiken. Het is daarom belangrijk dat de wandeling breder gedragen wordt.”

Gertie van Dijk: "Ik ben ervan overtuigd dat mensen de opdracht hebben zich in te zetten voor elkaar. Vrede is niet alleen de afwezigheid van oorlog. Je moet iets doen voor de ander." 


Voor de ander
In haar omgeving wordt heel positief over de Walk of Peace gesproken. De lokale Tv-omroep heeft er een filmpje van gemaakt, dat vele keren herhaald is. De burgemeester noemde het evenement op de nieuwjaarsbijeenkomst als manier om de saamhorigheid in Harderwijk een gezicht te geven. Voor Van Dijk bevestigt dit dat ze met de Walk of Peace op de goede weg zijn. “Zo’n vredeswandeling is echt nodig. Het is ongelofelijk als je ziet wat er in de wereld gebeurt. Dan besef je hoeveel geluk je hebt dat je aan de goede kant woont. Ik ben ervan overtuigd dat mensen de opdracht hebben zich in te zetten voor elkaar. Vrede is niet alleen de afwezigheid van oorlog. Je moet iets doen voor de ander. Het gaat om vrede in je hoofd, je hart en in je huis.”

Aan het denken zetten
Zij is bevlogen genoeg om ook de tweede Walk of Peace in Harderwijk te organiseren, “maar als ik niet meer nodig ben, doe ik een stapje achteruit”, zegt ze snel. “Het is een enorm goed initiatief. Ik hoop dat de Walk of Peace zich als een olievlek over Nederland verspreidt. Stap één is om mensen aan het denken te zetten. Daar wil ik graag aan meedoen.”

< terug naar nieuwsoverzicht