< terug naar nieuwsoverzicht

Ga aan de slag met het actiemateriaal van de Vredesweek

02-06-2015

Komende Vredesweek (19 tm 27 september) vragen wij jullie om bijzondere mensen te steunen die zich dagelijks inzetten voor een vreedzame samenleving. Olena (Oekraine), Nawras (Irak) en Paride Taban (Zuid-Soedan) zijn moedige bruggenbouwers en kunnen al onze bemoedigingen uit Nederland goed gebruiken. Speciaal hiervoor is een breed pakket aan actiematerialen ontwikkeld. Het actiemateriaal voor de Vredesweek is vanaf nu te bestellen en te downloaden in onze online winkel.


Kom in actie voor onze moedige bruggenbouwers
Het motto van de Vredesweek is dit jaar ‘Vrede verbindt’. Daarmee roept PAX op tot ontmoeting en verbinding en zet zij moedige bruggenbouwers, zowel in Nederland als in conflictgebieden, in de schijnwerpers. Nawras, Paride Taban en Olena tonen moed door zich, vaak onder moeilijke omstandigheden, in te zetten voor vrede. Ze roeien tegen de stroom in en kiezen niet altijd voor de meest gemakkelijke weg. Ze blijven geloven in en werken aan een vreedzame samenleving. Ze werken in hun eigen omgeving aan conflictbemiddeling, bevorderen dialoog, organiseren trainingen en brengen partijen die met elkaar in conflict zijn bij elkaar. Ook in onze eigen omgeving hebben we bruggenbouwers. Saïd Bouharrou uit Nijmegen is hier een voorbeeld van. Na een zomer van geweld in onder andere Syrië en Irak heeft hij samen met Piet Muller van Ambassade van Vrede Nijmegen initiatief genomen voor een bijzondere interreligieuze vredesverklaring die uiteindelijk ondertekend is door verschillende religieuze leiders uit die stad. 

Wat kun je voor hen doen?

Nawras spreekt zich te midden van een heftige strijd tussen verschillende bevolkingsgroepen in Irak uit voor vreedzaam samenleven. Wil je haar steunen? Maak een selfie (foto van jezelf) met de miniposter en schrijf er een bemoedigende tekst voor haar. Wij zorgen ervoor dat de foto´s bij Nawras terecht komen.

Bisschop Paride Taban heeft in het door burgeroorlog geteisterde Zuid-Soedan een vredesdorp opgericht. Om dit unieke vredesinitiatief uit te breiden is jouw hulp nodig (denk aan opzetten van trainingen, bevoorrading, onderhouden van wegen, etc). Vouw de donatiebox in elkaar en verzamel zoveel mogelijk geld voor ‘Holy Trinity Peace Village Kuron’.

Olena Hantsyak-Kaskiv gelooft er heilig in dat wanneer de mensen in Oekraïne vredig met elkaar willen samenleven, zij in gesprek met elkaar moeten gaan en blijven. Wij vragen om in de Vredesweek jullie betrokkenheid met het werk van Olena te tonen. Stuur een kaartje waarmee je haar een hart onder de riem steekt. Heb je meer tijd, schrijf haar een brief, stel haar vragen en laat zo blijken dat er hier in Nederland aan haar gedacht wordt. Onze betrokkenheid sterkt Olena om door te zetten.

Saïd Bouharrou uit Nijmegen maakt zich hard voor verbroedering en verdraagzaamheid in Nederland. Hij pleit voor een dialoog tussen verschillende groepen in ons land. Onze boodschap met bruggenbouwer Said: doe wat hij doet. Ga met je buren in gesprek, wees nieuwsgierig. Niet om elkaar te overtuigen maar om te begrijpen. Download in de winkel de gespreksstarters en laat mensen uit jouw buurt elkaar beter kennen tijdens de Vredesweek. Dat is de sleutel tot vrede in je buurt.

Naast het actiemateriaal waarmee je deze bruggenbouwers kunt steunen vind je in de winkel andere materialen voor de Vredesweek. Neem gerust een kijkje. Wil je een PAX medewerker uitnodigen voor een bijeenkomst? Kijk dan ons rond in de Sprekersbank en neem contact met ons op via vredesweek#paxvoorvrede.nl

< terug naar nieuwsoverzicht