< terug naar nieuwsoverzicht

Even voorstellen: Ambassade Leusden

22-08-2014

Sinds begin 2014 is Leusden een vredesambassade rijker. Al sinds 1974 worden er activiteiten in de Vredesweek georganiseerd, vanaf nu onder de noemer van Ambassade van Vrede. De zes enthousiaste Leusdenaren die de Ambassade van Vrede vormen, zorgen ook in 2014 voor een mooi programma. Zij vertellen aan PAX waarom zij zich inzetten voor vrede, in hun eigen buurt en verder weg.


2021

Hetty de Graaf:
“De dag dat ik in Doorn kennismaakte met een man die een bomaanslag in Java had overleefd en daar zijn benen, zijn arm, zijn vriendin, zijn baan en misschien wel het ergste: een stuk van zichzelf had verloren, was een keerpunt in mijn leven. Ik besefte me dat het niet vanzelfsprekend is om in vrede te leven. Wij moeten ons daar allemaal iedere dag voor inspannen. Het gesprek aangaan en soms met ludieke activiteiten mensen er op wijzen dat vrede iets bijzonders is. In de Vredesweekcommissie mag ik met hele bevlogen mensen al vier jaar meedenken hoe we de Vredesweek in Leusden vormgeven."

Ellie  Harmsen:
"Toen ik na mijn pensionering werd gevraagd voor de Amnesty groep Leusden, hoefde ik niet lang na te denken. Het streven naar bevordering van mensenrechten voor iedereen ongeacht geloof, kleur of geaardheid; staan voor het recht op vrijheid van geweten en meningsuiting en het recht om niet te worden gediscrimineerd, sprak mij aan.  In het verlengde van mijn werkzaamheden bij Amnesty ben ik deel gaan nemen aan de commissie Vredesweek. Vrede staat voor mij synoniem aan veiligheid en rechtvaardigheid."


Nico van Dam:
"Mogelijk is het belangrijk om als mens niet zomaar je leven te leiden. Het kan ook fijn zijn om van betekenis te zijn voor de wereld om je heen. Oorspronkelijk deed ik daarom mee met Leusden WereldWijd (LWW). Dat is een door de gemeente Leusden in het leven geroepen stichting om de Leusdenaren bewust te maken van de zuidelijke wereld. Ik vind  praten en nadenken over vrede belangrijk en ik ervaar de contacten in de Vredesweekcommissie ook als verrijkend voor mezelf."


Leo Lindhout:
"Ik denk, dat het heel belangrijk is, dat mensen ertoe verleid worden over vrede na te denken. Regelmatig worden we nog geconfronteerd met de verschrikkingen uit de twee wereldoorlogen. Je zou dan kunnen denken, dat is lang geleden, we hebben nu al generaties vrede. Helaas is dat te gemakkelijk, zelfs op ons continent is er ook recenter veel leed aangedaan en geleden. Kijken we naar de wereld is het leed niet te overzien. We mogen onze ogen daar niet voor sluiten en moeten juist vanuit onze bevoorrechte positie en onze verantwoordelijkheid iets met die wereld."


José Huurdeman:
"Praten over oorlog is belangrijk, maar praten over vrede is nog veel belangrijker. Het is een groot voorrecht om in vrijheid geboren te worden en te mogen opgroeien, en dat dan ook nog vanzelfsprekend te vinden. In grote delen van de wereld is dat niet het geval. Voor mij is het lid zijn van de Vredesweekcommissie een logisch voortvloeisel vanuit het schijven over de Tweede Wereldoorlog. Het sluit goed aan bij mijn andere activiteiten en er is een prettige samenwerking."


Joke Heijblok:
"Enige jaren geleden heb ik wat projecten bezocht in Zuid-Amerika en dan merk je dat je een hele lange adem moet hebben voordat er zaken veranderen en vooral goed naar de noden en wensen van de mensen moet luisteren. Mensen aan het denken zetten, ook kinderen (ik kom uit het onderwijs) vind ik belangrijk net als luisteren naar de ander om je eigen blikveld te vergroten. We zijn een kleine enthousiaste groep en hebben wel ervaren dat je kleine stapjes moet zetten om mensen te bereiken." 

Meer lezen over deze Ambassade van Vrede en de Vredesweek van 2014? Klik dan hier voor een kort interview in het AD Amersfoort.

< terug naar nieuwsoverzicht