< terug naar nieuwsoverzicht

Ervaring met conflict maakt Jorgen Raymann tot ideale Minister van Vrede

14-09-2012

Ervaringsdeskundigen worden op alle denkbare terreinen ingezet. De bouw- en watersector stuurt massaal aannemers en hydrologen naar middelbare scholen om leerlingen te winnen voor een technische studie. Tijdens collecteweken geven mensen die zelf kanker, een hartaandoening of diabetes hebben (gehad) op campagneposters deze ziektes een gezicht. In reclames voor dieetproducten schitteren steevast mensen die ooit zwaar overgewicht hadden.


1396

IKV Pax Christi had veel redenen om Jörgen Raymann te vragen voor de rol van Minister van Vrede. Zijn persoonlijke doelstellingen - mensen van verschillende zijden van een conflict bij elkaar brengen, werken aan een samenleving waarin we een ander wat gunnen – sluiten naadloos aansluiten bij het werk van IKV Pax Christi. Zijn bekendheid, humor en charismatische, innemende persoonlijkheid maakten hem voor ons tot een ideale kandidaat.

Daar komt bij dat Jörgen weet wat het betekent om je onveilig te voelen. Hij groeide op in Suriname in de tijd van het militaire bewind van Bouterse, een tijd waarin gewapende overvallen bijna aan de orde van de dag waren. Een tijd waar Jörgen nooit meer naar terug wil, en waarin hij, zo vertelde hij ons tijdens de eerste kennismaking, tot zijn spijt zelf eenmalig een wapen heeft gebruikt om een overvaller af te schrikken.

Deze ervaring vormde mede zijn diepe overtuiging dat geweld nooit een oplossing biedt voor conflicten. En wie kan het belang van vrede en veiligheid beter uitdragen – in zijn tv-programma, als cabaretier en als Minister van Vrede - dan iemand die aan den lijve heeft ondervonden wat onveiligheid met een mens kan doen?

Ook in Zuid-Soedan werken wij nauw samen met een vredeswerker die vroeger als soldaat in het leger diende. Juist vanwege zijn ervaring, kan hij zich inleven in conflictsituaties. Zijn betrokkenheid bij het onderwerp ‘vrede’ is des te groter vanwege zijn verleden waar vrede een schaars goed was. Hij blijkt juist door zijn verleden beter in staat mensen zich te laten realiseren dat het ook anders kan.

Van ervaringsdeskundigen nemen we meestal meer aan dan van iemand die niet zelf heeft meegemaakt waar hij of zij over praat. Daarom is Jörgen Raymann uitstekend geschikt voor de rol van Minister van Vrede.
 

< terug naar nieuwsoverzicht