< terug naar nieuwsoverzicht

Een Walk of Peace in Srebrenica: ‘Een zaadje van goedheid zal uitgroeien tot een overvloed aan goedheid’

15-10-2018

In 2018 is er voor het eerst een Ambassade van Vrede in het buitenland opgericht: PAX partner Sara Srebrenica heeft zich bij ons netwerk van Ambassades aangesloten. Valentina en Stana, de drijvende krachten achter Sara Srebrenica, deden voor het eerst mee met de Vredesweek, en organiseerden een straatcampagne, een Open Huis en een Poëzieavond over vrede. Als klap op de vuurpijl hielden ze op 21 september, de internationale dag van de vrede, een Walk of Peace. PAX collega Puco Danilovic was er bij en doet verslag.


Walk of Peace

“Het was geweldig om mee te wandelen met de Walk of Peace in Srebrenica. Het weer was mooi, de stemming was fantastisch. Onderweg wisselden de wandelaars veel met elkaar uit. Vanuit Nederland had ik voor vijf mensen een vredesduif bij me. Ik heb ze uitgereikt aan vertegenwoordigers van drie generaties: kinderen, jonge mensen en oudere mensen, en aan Valentina en Stana van Sara Srebrenica. Zij waren er heel blij mee!

Ik vond het heel inspirerend om te zien dat een groot aantal overlevenden van Srebrenica aanwezig was. Ondanks de dingen die zij hebben meegemaakt, blijven zij zich vastberaden inzetten voor vrede. Ook was het bijzonder om te merken hoe deelnemers van verschillende generaties, met verschillende etnische en religieuze achtergronden, toch één verlangen delen. Het verlangen naar vrede, verdraagzaamheid, ontmoeting, samenhang en samenwerking, met respect en aandacht voor elkaar. Ik herkende mijzelf in dat verlangen, en dat gaf een sterke onderlinge band.

Nederlandse Ambassadeur

Reinout Vos, de Nederlandse ambassadeur in Bosnië, wandelde ook mee en hield een korte toespraak. Hij zei: “Het is een plezier om in Srebrenica te zijn, om het goede werk te zien dat hier gedaan wordt, en een jonge generatie in harmonie te zien opgroeien. Het zijn mensen zoals jullie, die een nieuwe wereld, een nieuwe toekomst creëren. Srebrenica is de juiste plek van waaruit de boodschap van vrede uitgezonden moet worden.” En dat raakt misschien wel de kern: dat inwoners van Srebrenica een vredesgroet aan de wereld zenden, vanuit een plek met zo’n beladen verleden, geeft veel hoop en inspiratie voor de toekomst!

Ballonnen

Bij het eindpunt gaf een meisje het startsein om witte ballonnen op te laten. Daaraan zat deze boodschap: “Vandaag is Internationale Dag van Vrede. We sluiten ons aan bij deze internationale dag omdat we ons bewust zijn van de noodzaak dat we elkaar nodig hebben, meer dan ooit. We nodigen hen die ons vertegenwoordigen uit om zich in te spannen voor veiligheid en ons welzijn. Het is aan ons allemaal om een bijdrage te leveren aan vrede. Vandaag, hier in Srebrenica, zullen we de vrede ‘tellen’ met onze stappen en vervolgens met elkaar steunen via onze daden.”  

Daarna genoten we van de Hollandse stroopwafels die ik had meegebracht: ze gingen er in als koek!

Boodschap vanuit Srebrenica

Na afloop kijken Valentina en Stana met grote tevredenheid terug op de Vredesweek: “Wij zijn heel blij dat we de kans kregen om vanuit Srebrenica een krachtig signaal af te geven aan de wereld. We zijn allemaal uniek, ieder op onze eigen manier, maar we zijn gericht op vrede in en om ons heen. De Walk of Peace Srebrenica is een teken dat we aan de toekomst bouwen, in ons gezamenlijke verlangen naar een beter leven. Liefde, vrede en vriendschap maken onderdeel uit van deze betere toekomst. Ieder mens kan liefhebben, en dit moeten we niemand ontzeggen of ontkennen. We geloven dat een zaadje van goedheid zal uitgroeien tot een overvloed aan goedheid. We zijn dankbaar voor iedereen die ons steunt… onze vrienden uit Nederland, onze stadgenoten en onze geliefde gasten”.

Dank voor iedereen die heeft geholpen aan het mede mogelijk maken van deze Vredesweek in Srebrenica!”

Puco Danilovic

< terug naar nieuwsoverzicht