< terug naar nieuwsoverzicht

Een Vredesweekvlog door heel Nederland?

13-02-2019

PAX sprak met Caroline in ’t Veld, sinds 2018 coördinator van de Ambassade van Vrede in Almere, en van beroep muzikante, over haar idee om samen met andere Ambassades van Vrede een landelijk Vredesweekvlog te maken.
 

Wie ben jij precies?

‘Mijn naam is Caroline in ’t Veld, en ik ben professioneel muzikante. Ik zing en speel accordeon, zoals de aanwezigen tijdens het Ambassadecafé op 5 februari hebben kunnen horen, en treed meestal samen met andere muzikanten op. Ik heb bijvoorbeeld ook projecten gedaan met vluchtelingenmuzikanten, of met kinderen uit het AZC. Sinds 2018 coördineer ik de Ambassade van Vrede in Almere, waar ik woon’.

En hoe bevalt dat?

‘In Almere zijn allerlei organisaties betrokken bij de Vredesweek. Hun enthousiasme overviel me in het begin wel even. Echt geweldig, maar enige coördinatie is wel handig! Je wil bijvoorbeeld niet op hetzelfde moment activiteiten organiseren. Dit jaar beginnen we eerder, al in maart staat de eerste bijeenkomst gepland. We willen ook meer echt sámen gaan doen, en niet alleen maar ieder zijn eigen ding. Qua programmering willen we in 2019 zorgen dat er in elk stadsdeel iets wordt georganiseerd rondom vrede. Daarmee bereik je meer mensen en trek je het breder.

Vrede is voor mij een werkwoord. Het gaat om de manier waarop we met elkaar in gesprek komen, waarbij er balans moet zijn tussen de zender en de ontvanger. Kunst, muziek, dans, is een heel goede manier om contact met elkaar te leggen; op een andere manier, zonder taal, wat allerlei mooie, verbindende effecten heeft.

Als muzikant word ik ingehuurd door allerlei maatschappelijke organisaties, bijvoorbeeld door buurthuizen of in gevangenissen. Twee kerken die samen gingen voegen, vroegen mij bij te dragen aan het programma om tot meer verbinding te komen. Ik ben belijdend Doopsgezind, maar werk vaak niet met een religieuze pet op en dat vind ik prima. Naast mijn werk ben ik ook actief voor Stichting InnerCircle, een stichting waar kunstenaars zoals ik door middel van podiumkunst cohesie kunnen versterken. Vanuit deze stichting ben ik bij de Vredesweek betrokken. De aanpak en inhoud van de ondersteuning die PAX biedt, sluit heel goed aan bij wat we in Almere lokaal aan input en inspiratie kunnen gebruiken’.

En dat Vredesvlog, wat is je idee?

‘Een vlog is een kort filmpje waarin je verslag doet van een bepaalde activiteit, en dat daarna op internet zet, bijvoorbeeld op Youtube. Voordeel van een vlog is dat het makkelijk te maken is, je hebt geen ingewikkelde of dure apparatuur nodig, en omdat het een persoonlijk verhaal is, spreekt het veel mensen aan.

Ons idee is om een vlog te maken tijdens de Vredesweek. We willen hiervoor langs allerlei Ambassades van Vrede toeren. Overal waar we komen kunnen we dan samen muziek maken en dat opnemen. We willen hiervoor nog een lied schrijven over het thema van de Vredesweek 2019, Vrede verbindt over grenzen.

In het filmpje willen we laten zien dat de Vredesweek iets is dat in het hele land plaatsvindt, met honderden activiteiten. Ook willen we de energie, de vonk laten zien die ontstaat wanneer mensen elkaar werkelijk ontmoeten. Die energie blijft, ook na afloop van een activiteit: oprechte ontmoeting heeft impact op mensen.

Wat we precies doen, willen we in overleg met de Ambassade van Vredes bepalen die zin hebben om mee te doen, afhankelijk van wat er bij hen past. We hopen wel op een mooie geografische spreiding, zodat we kunnen laten zien dat de Vredesweek écht in heel Nederland is. Er zijn trouwens geen kosten aan verbonden, alleen zou het fijn zijn als de reiskosten (0,19 cent per kilometer) worden vergoed door de Ambassade die ons uitnodigt’.

Meer informatie? Mail info@innercircle.nl, of bel 0654646884.

Wil je eerst meer zien van het werk van stichting InnerCircle? Kijk dan naar deze filmpjes:

< terug naar nieuwsoverzicht