< terug naar nieuwsoverzicht

Een terugblik op de Terugkomdag

28-11-2018

Wat was jouw hoogtepunt van de Vredesweek? Over deze vraag en andere, spraken de Ambassades van Vrede op de jaarlijkse Terugkomdag voor Ambassades van Vrede op donderdag 22 november. Voor deze gelegenheid waren ongeveer 20 Ambassades van Groningen tot Den Bosch en van Enschede tot Vlaardingen afgereisd naar het PAX hoofdkantoor in Utrecht. Er werd terug geblikt op de afgelopen Vredesweek en vooruit gekeken naar 2019. 


 

De avond werd afgetrapt met een overheerlijke Palestijnse maaltijd gemaakt door Zahia Hamad. Jan Gruiters  hield in zijn welkomstwoord een warm pleidooi om van de Vredesweek vooral een Vredesjaar te maken en hoe PAX samen met de Ambassades het hele jaar door zouden kunnen werken aan vrede en verbinding.

Daarna was het tijd voor een terugblik op de Vredesweek 2018. De cijfers lieten zien dat er dit jaar meer activiteiten zijn georganiseerd dan in 2017, het aantal Ambassades van Vrede is gegroeid naar 89 en er maar liefst 31 Walks of Peace zijn gehouden door het hele land. Uit de enquête over de Vredesweek 2018 kwam onder andere naar voren dat Ambassades erg actief zijn geweest en dat een kwart zelfs zes of meer activiteiten heeft georganiseerd tijdens de Vredesweek. Ook bleken ze erg succesvol te zijn geweest in het bereiken van lokale media, waar PAX zich met name op landelijke media heeft gericht.

Na de terugblik vanuit PAX was het de beurt aan de aanwezigen zelf om in kleine groepjes in te gaan op de hoogtepunten van de Vredesweek 2018 en verbeterpunten voor volgend jaar. Aanwezigen vertelden enthousiast over de verschillende activiteiten die zij hebben georganiseerd. Van een kunstproject waarbij 50 mensen werkten aan een gezamenlijk schilderij tot een bijeenkomst waarbij ouderen in discussie gingen met jongeren over de Tweede Wereldoorlog. Verbeterpunten die naar voren kwamen waren het bereiken van meer jongeren, eerder beginnen met organiseren en het zoeken van meer samenwerkingspartners.

Tijdens het laatste gedeelte van de avond werd er vooruitgeblikt op PAX en de Vredesweek in 2019. Jan Gruiters vertelde over de plannen van PAX om een Programma Nederland op te starten met het doel om te werken aan een vreedzame en inclusieve samenleving in Nederland. Hij benadrukte hierbij de belangrijke rol die is weggelegd voor de Ambassades van Vrede als partners binnen dit programma.

Vanaf 2019 zal er ook ieder kwartaal een Ambassadecafé worden georganiseerd om vaker met elkaar door te kunnen spreken over actualiteiten (voor de Ambassades die daar behoefte aan hebben). Ambassades die het leuk vinden om hierover mee te denken, kunnen dat aangeven bij Madelon Grant.

Edwin Ruigrok lichtte het thema voor de Vredesweek 2019, Over Grenzen, verder toe. Veel Ambassades herkenden al gelijk aanknopingspunten bij lokale vraagstukken, maar sommigen vonden het ook een spannend thema. Desalniettemin gaven de Ambassades aan het zeker aan te durven om met dit onderwerp aan de slag te gaan. Men dacht constructief mee hoe het thema zo kan worden ingevuld dat het ook voor hen toepasbaar is. Zo werd bijvoorbeeld voorgesteld om het thema te combineren met een eerder thema 'Vrede verbindt' of het motto 'Vrede wie durft'. Want zoals een van de aanwezigen benoemde, kan ‘’verbinding pas ontstaan als de verschillen besproken worden’’. Begin 2019 wordt de definitieve tekst van het thema gepubliceerd, en op de Inspiratiedagen (voorheen Ambassadeursdagen) zal het verder in de praktijk worden uitgewerkt.

En toen was het alweer tijd voor de afsluiting van de avond. Dorien Jansen van PAX vertelde over een mogelijke samenwerking tussen theaterduo George & Eran en Ambassades van Vrede rondom de tournee ‘George & Eran worden racisten’. Zij willen namelijk graag lokale vraagstukken verwerken in hun optreden en kunnen hiervoor de hulp van de verschillende Ambassades van Vrede goed gebruiken! Een aantal Ambassades kende George & Eran al en reageerden direct enthousiast. Hierover dus spoedig meer!

 

< terug naar nieuwsoverzicht