< terug naar nieuwsoverzicht

Een nieuw thuis: de kerk als familie

17-12-2018

Er  wonen ongeveer een miljoen christenmigranten in Nederland. Zij komen samen in zo’n duizend kerken in het hele land. Deze internationale en migrantenkerken houden zich niet alleen bezig met het zielenheil van hun leden. Ze hebben ook een belangrijke rol in de integratie van mensen.
"De Nederlanders hebben honderden jaren het evangelie naar Afrika gebracht. Nu ziet God dat Europa zich afkeert van het geloof. Dat zien wij. God brengt ons weer vanuit Afrika terug naar Europa om hier het evangelie weer te verkondigen."

Met die uitspraak van de Nigeriaanse pastoor Ola Asubiaro eindigt de uitzending van Nieuwsuur over Christelijk Nederland. In de uitzending van zaterdag  stonden de migrantenkerken centraal. Ook PAX medewerker Madelon Grant gaf duiding over de rol die kerken spelen in de integratie van nieuwkomers in Nederland.

"Veel migranten moeten hun eigen familie achterlaten en zien de kerk als hun nieuwe familie", zegt Madelon. Uit onderzoek blijkt dat de kerk ook een belangrijke rol speelt in de integratie: er wordt van alles georganiseerd om de leden wegwijs te maken in de samenleving. Want voor nieuwkomers geldt dat wanneer ze hun eigen grens hebben overgestoken, ze nog tegen heel wat obstakels aan kunnen lopen voor ze hun draai in Nederland gevonden hebben. 

In de aanloop naar Kerst staat het televisieprogramma Nieuwsuur stil bij de positie van christenen in Nederland.

 

< terug naar nieuwsoverzicht