< terug naar nieuwsoverzicht

Een blik op jonge activisten in Nederland en Midden-Oosten

08-09-2018

Activistische jongeren vind je in alle landen. Maar hun problemen én de manier hoe ze daar tegen opstaan is heel anders. PAX steunt via de Activist Hive jongeren, bijvoorbeeld in het Midden-Oosten, die zoeken naar vrede. Onze Naoual Zallali sprak met Julia Matser, stagiair bij de Activist Hive: ‘In Nederland is activisme persoonlijk, in het Midden-Oosten gaat het om de groep.’


Deelnemers tijdens een Activist Lab in Nederland

Wat betekent activisme voor jou?
Julia:
Activisme kan van alles zijn. Het is niet alleen boos de straat op gaan met een groot bord om je nek. Je kunt ook een brief sturen naar een wethouder of gemeentehuis, omdat je vindt dat de lokale politiek meer aandacht moet besteden aan armoede of werkloosheid. Activisme is belangrijk in welke vorm dan ook en het is nodig om mensen met machtsposities scherp te houden. Om de wereld te verbeteren en het leven aangenamer te maken heb je mensen in sleutelposities nodig.

Zie je een trend onder activistische jongeren in het Midden-Oosten?
Julia:
Als er een protest wordt georganiseerd, dan zijn jongeren vaak de eerste die zich hier betrokken bij voelen. Het zijn vaak jongeren die zien dat er veel corruptie is en het is de grootste groep die hier geen profijt van heeft, integendeel, het is vaak zo dat de gevolgen voor jongeren groter en indringender zijn. Jongeren worden vaak uitgesloten van politieke processen en daar komen ze dan tegen in actie. Anderzijds, heb je ook jongeren die juist voorstanders zijn van de gevestigde orde waardoor er botsingen kunnen ontstaan. Jongeren zijn dus verdeeld in verschillende kampen, het is geen monogame groep.

In het Midden-Oosten zijn jongeren de grootste groep, heeft dat de Arabische lente aangezwengeld?
Julia:
Wanneer je jongeren buitensluit in regio’s zoals het Midden-Oosten kun je een tegenreactie verwachten. Het is een te grote groep om buiten te sluiten, dat betekent niet dat dit daadwerkelijk de oorzaak van de Arabische lente is, er moet een grote groep zijn de tegen dezelfde ’vijand’ ageert en natuurlijk moet er ook sprake zijn van een soort van belongings-gevoel. Het is dus te simplistisch om te concluderen dat de Arabische lente is ontstaan door de aanwezigheid van een grote groep jongeren.

Waarom gingen jongeren massaal de straat op?
Julia:
Het is een mengelmoes van allerlei socio-economische en politieke omstandigheden. Het gaat hier om veel factoren die hebben geleid tot de Arabisch lente, dat is wat we wel met zekerheid kunnen concluderen.

Zelf ben je ook een activist, deel je frustraties met jongeren in andere landen?
Julia:
Ik denk dat de frustraties die jongeren hier in Nederland voelen anders zijn dan die van bijvoorbeeld jongeren in het Midden-Oosten. De frustraties waar zij daar mee zitten zijn natuurlijk veel urgenter. Als je onder een territoriaal regime leeft dan is er veel meer onrecht in je leven.

En waarin verschilt het activisme?
Julia:
In Nederland is een relatief grote groep jongeren niet politiek actief, soms omdat ze denken dat ze problemen kunnen oplossen op andere manieren en soms omdat ze het gewoon niet nodig vinden. Verder wordt het activisme hier in Nederland anders vormgegeven dan in andere regio’s.

Hoe ziet dat er dan uit?
Julia:
In Nederland worden jongeren vaak activistisch op persoonlijk niveau; je maakt je zorgen om klimaatverandering dus je besluit om geen vlees meer te eten of je vindt de situatie hoe kleding wordt gemaakt in derdewereldlanden onmenselijk en dus koop je alleen maar tweedehandskleding bij de kringloopwinkel. In het Midden-Oosten gaat het activisme juist niet meer om het individu, mensen hebben zich georganiseerd in grote groepen en communities. Natuurlijk is het wat kort door de bocht, maar dit is het verschil dat ik zie tussen activisme hier in Nederland en elders in de wereld.

Hoe komt het (vredes)activisme in Nederland er uit te zien?
Julia:
Er zijn hele mooie initiatieven ontstaan, bijvoorbeeld door kleine acties in steden, maar het blijft vaak minimaal en van korte duur. Daarbij is politiek activisme in Nederland niet vergelijkbaar met dat van andere regio’s in de wereld. Toch is het mooi om te zien hoe mensen bij elkaar komen om zich in te zetten voor waarden die zij belangrijk vinden.

Naoual Zallali is student politicologie en stagiaire bij de Vredesweek. In aanloop naar de Vredesweek gaat zij met PAX'ers in gesprek over hoe het thema Generaties voor Vrede terugkomt in hun werk. Lees ook: Nieuwe generatie Balkan wil het anders doen en Leven onder de bezetting

< terug naar nieuwsoverzicht