< terug naar nieuwsoverzicht

Doe mee met PAX Power to the People

08-09-2020

PAX Power to the People is een jaarlijkse manifestatie over activisme en solidariteit. Samen met o.a. Sigrid Kaag, Jerry Afriyie, Mounir Samuel, Mitchell Esajas en Chihiro Geuzebroek, onderzoeken we strategieën van vreedzaam verzet. Van protesteren tot procederen, van grass roots werk tot diplomatie, van theater tot universiteit, van de pleinen van Irak tot onze eigen Dam. Praat mee, denk mee, doe mee! Bekijk het programma hieronder.
Zaterdag 19 september

In de schoenen van een activist | 11.00 - 17.00 uur, bibliotheek Neude, toegang vrij

Tijdens de manifestatie PAX Power to the People nodigen PAX en stichting PopUpWerk je uit om letterlijk in de schoenen te komen staan van drie bijzondere activisten. Zou de schoen knellen? Of zit die je als gegoten?


Zondag 20 september

Bondgenoot of bemoeial: drie nieuwe NGO directeuren aan het woord | 15.30 - 17.00 uur, TivoliVredenburg, zaal Herz | Bestel hier je tickets

Op initiatief van de nieuwe algemeen directeur van PAX, Anna Timmerman, gaan Dagmar Oudshoorn directeur Amnesty International Nederland en Lindsay Vogelzang, directeur van de jongeren organisatie CHOICE met elkaar in gesprek over de rol en verantwoordelijkheid van hulporganisaties anno 2020.

No Justice, No Peace: over de rol van het recht in activisme |16.00 - 17.30 uur, TivoliVredenburg, zaal Pandora | Bestel hier je tickets

Tijdens No Justice, No Peace staat ‘het recht’ als strategie binnen activisme centraal. We zien steeds vaker hoe burgers succesvol de staat en het bedrijfsleven aanklagen. In hoeverre is de gang naar de rechtbank een effectieve en wenselijke methode? Hierover praten we me het Public Interest Litigation Project (PILP) dat strategisch procedeert voor mensenrechten. 

Jouw strijd is mijn strijd: Over dwarsverbanden en intersecties binnen activisme | 19.30 – 21.00, TivoliVredenburg, zaal Pandora | Bestel hier je tickets

Wat hebben de Arabische Revoluties en de Black Lives Matter protesten met elkaar te maken? Waarom is het logisch dat klimaatactivisten zich ook laten horen in de strijd tegen de wapenindustrie? Tijdens dit programma gaan we op zoek naar dwarsverbanden binnen het huidige activisme. Wat kunnen activisten wereldwijd van elkaar leren, waarom is het noodzakelijk of juist problematisch om de strijd van verschillende groepen aan elkaar te verbinden?

Activisme: beroep, hobby of leefstijl? | 20.00 - 21.30 uur, TivoliVredenburg, zaal Herz | Bestel hier je tickets

Activisme is protest, maar het is ook zo veel meer. Wat houdt activisme precies in? Is het een baan? Een overtuiging? Full time activisme is mentaal nauwelijks vol te houden en daarom maar voor weinigen weggelegd. Maar betekent dat dan dat je geen verschil kan maken als je er niet 24/7 mee bezig kan zijn? Nee! 

Dinsdag 22 september Who'll Change the World? Girls!: Sigrid Kaag over activisme, vrouwen en politiek | 20.00 - 22.00 uur, TivoliVredenburg, zaal Herz | Bestel hier je tickets

Overal ter wereld staan vrouwen in de frontlinie van protestbewegingen. Van de vrouwen op het Tahrirplein in Bagdad tot de founding mothers van Black Lives Matter in de Verenigde Staten. Tijdens deze avond met Sigrid Kaag gaan we in gesprek over internationale solidariteit. Op wat voor manier speelt gender een rol in haar beleid als minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking? Hoe komt het volgens haar dat zoveel vrouwen een leidende rol in protestbewegingen hebben, maar niet in de politiek. Hoe consolideer je activisme uiteindelijk in politieke kracht en representatie? 

Woensdag 23 september

Filmprogramma i.s.m. Movies that Matter: Objector | 19.00 - 22.00 uur in het Louis Hartlooper Complex | Bestel hier je tickets


Over de gewetensbezwaren van de Israëlische Atayla die militaire dienst weigert en de prijs die zij hiervoor moet betalen.  Voorafgaand aan de film houdt schrijver Yael van der Wouden een literaire inleiding. Na afloop gaat moderator Shula Tas in gesprek met Yael en PAX Midden Oosten expert Thomas van Gool. In samenwerking met Movies that Matter.

< terug naar nieuwsoverzicht