< terug naar nieuwsoverzicht

Dit was de Vredesweek 2021

01-10-2021

De Vredesweek 2021 was een prachtige viering van inclusiviteit. Door heel het land zetten honderden vrijwilligers zich in om met tal van activiteiten te laten zien dat polarisatie en uitsluiting niet de norm hoeven en moeten zijn. Samen staan we sterker en betrokken mensen lieten dat tijdens de Vredesweek zien, van Zwolle tot Middelburg en van Nijmegen tot Alkmaar. 
Burgemeester Sharon Dijksma in de Domkerk (foto van Lize Kraan)

“Een inclusieve samenleving is een absolute voorwaarde voor vrede,” zo zei Utrechts burgemeester Sharon Dijksma tijdens de Vredesweeklezing in de Domkerk. ”Zorgen voor meer diversiteit is een gedeelde verantwoordelijkheid. Niet alleen van een overheid, niet alleen van scholen, bedrijven, sportclubs en maatschappelijke organisaties zoals PAX; het is onze verantwoordelijkheid. Zoek elkaar op, ontdek elkaar en help elkaar. Wees het eens met elkaar of volstrekt oneens, maar…bén er voor elkaar. Durf het licht te zijn.”

Nieuw, vreedzaam verzet tegen onrecht
PAX organiseerde verschillende evenementen over activisme en solidariteit onder de vlag van PAX Power to the People. Samen met onder andere Abdelkader Benali, Roza Qaidi, Natascha van Weezel, Bas Eickhout en Extinction Rebellion onderzochten we strategieën van vreedzaam verzet. Kijk hier de livestreams terug van PAX Power to the People.

PAX Duif
De Palestijnse vredesactivist Jack Munayer die uit handen van PAX-directeur Anna Timmerman een PAX Duif ontving: "Veel Palestijnen krijgen dagelijks te maken met geweld en onderdrukking. Jack heeft hun leven op een positieve manier veranderd. Hij staat symbool voor een nieuwe generatie activisten die zich op een vreedzame manier verzet tegen onrecht." Naast Jack Munayer is de PAX Duif dit jaar uitgereikt aan Milieudefensie, Mercedes Zandwijken, Edy Korthals Altes en de juffen Astrid en Jolanda uit de serie 'Klassen'.  Alle winnaars dragen op hun eigen, karakteristieke wijze bij aan een vreedzamere wereld.

Verbinding als antwoord op polarisatieNaast het programma van PAX organiseerden onze 75 Ambassades van Vrede allerlei activiteiten in voor hun buurtbewoners. Zo werd in Zwolle voor het vierde jaar op rij een Walk of Peace gehouden. Met dit jaar als thema: ‘Jij hoort erbij’. Maryem Lhajoui, stagiaire van PAX, sprak er over het leven van haar opa. Ondanks moeilijkheden en ervaringen van discriminatie was hij dankbaar voor zijn leven.

De inzet van de Ambassades van Vrede was geweldig om te zien. Van fototentoonstellingen tot maaltijdavonden en vieringen tot debatten met lokale politici. Samen lieten we zien dat het anders kan en dat er behoefte is aan verbinding als antwoord op polarisatie en uitsluiting.

Bekijk hier het fotoalbum van de Vredesweek.
Bekijk hier de aftermovie van PAX Power to the People.< terug naar nieuwsoverzicht