< terug naar nieuwsoverzicht

Dialoogworkshop over inclusief samenleven

30-06-2021

Op woensdagavond 23 juni gaf Wilma de Buck van Utrecht in Dialoog een online workshop gekoppeld aan het thema van de Vredesweek: inclusief samenleven. Doel: anderen klaarstomen om zelf tijdens de Vredesweek een dialoog te laten organiseren. PAX-stagiaire Anna Zuidema was erbij en schreef onderstaand verslag van de bijeenkomst.

Wilma begon de workshop vrijwel direct met de vragen “waarom ben je hier?”, “wanneer is een dialoog een succes?” en “waarom moeten wij in dialoog over het thema inclusief samenleven?”. Deze vragen zetten gelijk iedereen aan het denken, inclusief mezelf. Ik ben al maanden bezig met het thema inclusief samenleven, maar wat betekent het nou voor mij en waarom vind ik het zo belangrijk om over dit thema in dialoog te gaan? De antwoorden werden gedeeld met elkaar. Het was mooi om te zien hoe betrokken iedereen was bij het thema inclusief samenleven. Als ik kijk naar mezelf, is een dialoog voeren over inclusief samenleven belangrijk, omdat dit een kans is om een open gesprek te voeren met de ander. Door in gesprek te gaan met iemand die helemaal anders is dan jij leer je niet alleen veel over je gesprekspartner, maar ook veel over jezelf, wat erg waardevol kan zijn. Door een dialoog aan te gaan ben je samen aan het bouwen aan een inclusieve samenleving. Je luistert naar elkaar, oordeelt niet en toont wederzijds respect.

Om alvast te oefenen met het voeren van een dialoog werden wij in kleine groepjes verdeeld. We gingen samen aan de slag met de verschillende stappen waar een dialoog aan moet voldoen. In mijn groepje was er een open en mooi gesprek. Door naar elkaar te luisteren kan je veel van elkaar leren. Ik zat in de groep bij Julia van Wel, zij deed een uitspraak die mij bijbleef. “Bij inclusief samenleven wil je ook van elkaar leren, dus zoek je mensen op waarvan je denkt dat ze anders denken dan jij.” Het is belangrijk dat alle stemmen gehoord worden, dat er aandacht is voor de verschillen tussen mensen. Je kan vaak veel meer van elkaar leren dan je in eerste instantie denkt. 

Wilma lichtte verder toe hoe een goede dialoog in elkaar zit en wat belangrijk is bij het organiseren van een dialoog. Een dialoog moet namelijk voldoen aan bepaalde voorwaarden. Wilma maakte ook duidelijk waarom een dialoog belangrijk kan zijn. Zo zei Wilma: “De kracht van de dialoog is dat een dialoog de ruimte biedt om lastige thema’s te kunnen bespreken.” Daarnaast vertelde Wilma dat dialoog een erg mooi middel is om in te zetten om nieuwe verbindingen te creëren en zo samen te werken aan concrete verandering. “Dialoog verbindt, versterkt, verrast, verrijkt en verdiept”, zo benoemde Wilma tevens in haar presentatie. Deze zin vatte voor mij de kern van het belang van dialoog samen en laat zien wat een dialoog potentieel kan bijdragen rondom het thema inclusief samenleven. Tenslotte sloot Wilma de workshop af met de woorden: “Iedere dialoog telt”. Verandering gaat natuurlijk niet vanzelf, maar elke stap is er één op weg naar een inclusieve samenleving.

In de Vredesweek op 23 September organiseert Utrecht in Dialoog een landelijke online dialoog in het Nederlands en in het Engels. Een mooie kans om een keer een dialoog bij te wonen. Ook kun je zelf aan de slag om een dialoog te organiseren. Op de website  van Utrecht in Dialoog vind je alle informatie die je hiervoor nodig hebt. 

Verslag van Anna Zuidema< terug naar nieuwsoverzicht