< terug naar nieuwsoverzicht

De Nobelprijs voor de Vrede in handen, en nu?

05-03-2018

De Nobelprijs voor de Vrede. Nelson Mandela, bisschop Desmond Tutu, Malala, Martin Luther King, het zijn niet de minsten die de prijs in ontvangst mochten nemen. Wat waren wij trots toen het Nobelcomité vorig jaar koos voor de International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN), de internationale campagne waar PAX al jarenlang als drijvende kracht bij betrokken is. Wat staat ons het komende jaar te wachten? En hoe kunt u in de Vredesweek bijdragen aan een kernwapenvrije wereld?


3097

Het Nobelcomité koos ICAN vanwege haar werk aan nucleaire ontwapening en haar wereldwijde campagne voor een internationaal verbod op kernwapens. ‘ICAN heeft in het werk voor nucleaire ontwapening altijd aandacht gevraagd voor de gevolgen die kernwapens hebben voor gewone mensen, onder andere door aandacht te vragen voor de verhalen van overlevenden van de kernaanvallen van Hiroshima en Nagasaki en van kernproeven. Het Nobelprijscomité erkende het gevaar dat kernwapens vormen: Kernwapens vormen een permanente dreiging voor de menselijkheid en het leven op aarde,” aldus het comité.

Ook Paus Franciscus heeft zich afgelopen jaar tijdens een bijzondere kernwapen-conferentie in het Vaticaan in duidelijke bewoordingen uitgesproken tegen niet alleen het gebruik maar ook het bezit van kernwapens. Kardinalen en bisschoppen uit de hele wereld, afgevaardigden van verschillende regeringen en experts op het gebied van nucleaire ontwapening waren erbij, net als ICAN, PAX en andere winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede.  

Met de spanningen rondom Noord-Korea en het nieuwe zorgwekkende kernwapenbeleid van Trump is de boodschap van ICAN, de Nobelprijs en Paus Franciscus urgenter dan ooit. Ook u kunt in de Vredesweek iets doen in het kader van de Nobelprijs. Bekijk hieronder een aantal activiteiten die u kunt opzetten in Vredesweek.

Vredesmaaltijden met Koreaanse kerken

In de afgelopen maanden zijn de spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea hoog opgelopen. Te midden van de gevaarlijke spierballentaal tussen Trump en Kim Jong-un, ontstond er ineens iets moois: Noord-Korea en Zuid-Korea kondigden aan onder één vlag op te treden bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Pyeongchang. Verbinding zoeken in tijden van spanning is essentieel en ook wij dragen hier in Nederland graag aan bij. Momenteel zijn we met diverse mensen in gesprek over het opzetten van vredesmaaltijden met o.a. Koreaanse kerken. Is uw Ambassade van Vrede geïnteresseerd om hierbij aan te sluiten of wilt u een eigen vredesmaaltijd op te zetten? Neem contact met ons op!

Laat de nieuwe generatie aan het woord

Omdat PAX net als u vrede door wilt geven aan volgende generaties organiseren we dit jaar weer een bijzonder jongerenproject: PAX leidt 15 studenten op tot ‘nucleaire lobbyist’. Na trainingssessies door onder andere Buitenlandse Zaken, Clingendael, NRG Petten en de Universiteit Leiden zullen de studenten PAX vertegenwoordigen tijdens een conferentie over kernwapens in de VN in Genève. Wilt u een nieuwe generatie enthousiast maken voor het vredeswerk? Nodig bijvoorbeeld een van de jongeren uit voor een lezing of workshop over de Nobelprijs voor de Vrede en een kernwapenvrije wereld op uw activiteit in de Vredesweek. Meer weten? Lees hier meer over het jongerenprogramma, of volg hun avonturen in Genève via de PAX Facebook pagina. Gastsprekers kunnen via de PAX Sprekersbank worden uitgenodigd.

Organiseer een Hiroshima herdenkingsactie op 6 augustus

Op 6 augustus 1945 werd Hiroshima gebombardeerd met de Amerikaanse kernbom ‘Little Boy’. Tienduizenden inwoners kwamen in enkele seconden om het leven. Meer dan 200.000 mensen stierven tijdens en na de atoomaanval op deze stad. Drie dagen later, op 9 augustus, verwoestte een tweede kernbom Nagasaki. Dit jaar zal Japan deze verschrikkelijke gebeurtenis voor de 73e keer herdenken. Ook in Nederland zullen er diverse acties en herdenkingen georganiseerd worden.

Zo organiseren Margiet Bos en Frits ter Kuile uit Amsterdam een zogenaamde die-in: Op maandag 6 augustus 2018 zal er om 12.00 uur als het luchtalarm afgaat, een die-in plaatsvinden midden in Amsterdam, gevolgd en voorafgegaan door muziek en informatie om te waarschuwen voor de komst van nieuwe kernwapens. Sluit als Ambassade van Vrede aan bij deze actie of organiseer een Hiroshima/Nagasaki herdenking in uw stad of gemeente.

< terug naar nieuwsoverzicht