< terug naar nieuwsoverzicht

De kracht van de verbeelding in een posterpakket

Bericht geplaatst op: 16-05-2017

Dit jaar komen vrede en verbeelding samen in de set van vier kleurrijke posters om de Vredesweek aan te kondigen. Deze prikkelende posters bevatten een flinke portie creativiteit en zetten mensen aan tot nadenken. Door de diversiteit in de ontwerpen vallen ze op. Graag delen we met jullie het verhaal achter de posters.


2724


Het is 2 mei 2017, 16.00u.
In een zaaltje bij PAX komen elf mensen samen. Leden van Ambassades van Vrede, medewerkers van PAX en creatieven (ontwerpers en visualisers). Ze kennen elkaar nog niet maar hebben een gezamenlijke missie: in vier uur tijd een poster maken om de Vredesweek aan te kondigen. Art director Raymond vertelt waarom PAX koos voor deze vorm: “Je uitspreken voor vrede kan op veel verschillende manieren. Van een inspirerende quote op Facebook tot het uitvoeren van een protestlied. Een ding weet je zeker: als je je niet uitspreekt dan verandert er niets in de wereld. De poster voor de Vredesweek is ook een manier om je uit te spreken. We willen graag horen wat mensen inspireert voor vrede en samen een krachtige poster maken.”

'Een ding weet je zeker: als je je niet uitspreekt dan verandert er niets in de wereld' - art director Raymond.
 

2 mei 2017, 17.00u
Het thema van de Vredesweek is dit jaar “de kracht van verbeelding”. Ieder vertelt wat verbeelding en vrede voor hem of haar betekent. Op de whiteboardmuur schetsen en schrijven creatieven Sander en Mathijs meteen de inbreng. Al uitwisselend tekenen zich een aantal ideeën af. “We kunnen bijvoorbeeld een eigen symbool voor vrede maken” stelt Huub van Ambassade van Vrede Amersfoort voor. Riekje van Ambassade van Vrede Schiedam ziet een tijdslijn voor zich met symbolen van vrede van vroeger tot nu. Voor Michelle van Stichting HelMondiaal (de Ambassade van Vrede Helmond) is vrede iets wat je samen doet, in contact met elkaar. Muziek en dans visualiseert dit voor haar.

Peter, ook uit Amersfoort, heeft thuis al nagedacht over een beeld voor vrede. Hij laat op zijn telefoon een foto zien van een meisje dat dromerig omhoog kijkt. Visualiser Hein is hier zo door gegrepen dat hij meteen met dit beeld aan de slag gaat.


2 mei, 18.00u
Riekje en Michelle werken samen met grafisch ontwerper Sander het ‘dans’ idee verder uit. Uit tijdschriften knippen ze inspirerende beelden. Het idee om een symbool voor vrede te maken is al pratend omgevormd naar een ‘bomvol vrede’. Huub en creatief Mathijs kruipen achter de computer met inspirerende quotes en symbolen voor vrede. Peter en Hein werken intussen door aan het dromerige meisje. Ze experimenteren met diverse achtergronden. Welke kleur past? Denkt het meisje aan een duif, en moet je deze dan laten zien of juist niet?


2 mei, 19.00u
Nog een uur te gaan. De ‘bomvol vrede’ en het dromerige meisje beginnen zich al mooi af te tekenen. Riekje en Michelle hebben uit tijdschriften geknipt wat vrede voor hen betekent. Maar een beeld wat we kunnen gebruiken zit er nog niet bij. Zou het dan toch niet lukken om deze avond dit idee uit te werken? Dan pakt Sander een schetsblok en wat stiften. Uit de losse pols tekent hij een groep dansende mensen. Iedere persoon krijgt een andere kleur.Het is 2 mei, 20.00u.
Het is gelukt! Drie beelden zijn deze avond uitgewerkt. We zijn zo tevreden met alle beelden dat we besluiten dat er dit jaar niet een poster komt, maar een set. Tekenaar Len Munnik maakte al eerder een cartoon bij ‘de kracht van verbeelding’ en uiteraard voegen we ook deze tekening toe aan de serie. 

PAX bedankt iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan het maken van de posters. Het posterpakket is vanaf 20 mei te bestellen in onze online winkel.

< terug naar nieuwsoverzicht