< terug naar nieuwsoverzicht

'De kleine ongeplande dingen zijn het mooiste'

09-10-2018

Dit jaar deden een aantal Ambassades van Vrede voor het eerst mee met de Vredesweek. Hoe is de Vredesweek hen bevallen? PAX spreekt met Rachelle van Andel van de Graalbeweging, een nieuwe Ambassade van Vrede in Utrecht.


 

De Graalbeweging, wat is dat?

“De Graalbeweging is een internationale vrouwenbeweging die is ontstaan in de jaren '20 van de vorige eeuw. In Nederland hebben we rond de 50 vriendinnen en leden, en onze plaats van samenkomst is het Graalhuis aan de Nieuwegracht in Utrecht. Onze organisatie heeft christelijke wortels maar is nu religieus meer divers. Het is een thuis voor vrouwen die hechten aan het belang van bezinning en spiritualiteit, en samen actief vorm willen geven aan hun maatschappelijke betrokkenheid en inzet voor een betere wereld”.

Dit jaar hebben jullie voor het eerst als Ambassade van Vrede meegedaan aan de Vredesweek. Hoe hebben jullie dat aangepakt?

“In ons najaarsprogramma hebben we de Vredesweek bijzondere aandacht gegeven met een paar mooie activiteiten. Stiekem begonnen wij al iets eerder met de vredesweek. De vrijdag voor de Vredesweek gaf Ekaterina Levental, een harpiste die zo'n twintig jaar geleden vanuit Oezbekistan naar Nederland is gevlucht, een vertelconcert waarin ze haar levensverhaal deelde. Haar zoektocht naar een plek om in Nederland haar talenten in te kunnen zetten en een nieuw leven op te bouwen, was ontroerend om te horen. Verder hadden we een avond met eten, muziek en verhalen van Syrische vrouwen. Twee vrouwen deelden hun verhaal, twee jonge zussen traden op met klassieke en moderne Arabische muziek. Op de laatste zondag van de Vredesweek deden we ook mee met de Walk of Peace in Utrecht, wij waren een halte waar mensen voorbij kwamen. Het goot van de regen, mensen kwamen als verzopen katjes in het Graalhuis binnenzetten! Bij ons konden ze schuilen, kennismaken met historie van de Graalbeweging, en als ze daar behoefte aan hadden kort mediteren met een ervaren meditatiebegeleider”.

Wat waren voor jou opvallende of bijzondere momenten tijdens de week?

“Ik had een aantal bijzondere momenten; ze waren misschien niet heel spectaculair maar raakten me. De hoogtepunten voor mij waren de mooie ontmoetingen met anderen; het gesprek met Ekaterina waarin we parallellen in onze levens ontdekten; een dame die binnen kwam lopen en zich zo thuis voelde dat ze niet meer weg ging. Het heerlijke eten gemaakt door een Palestijnse vrouwelijke ondernemer met een vluchtachtergrond. De schoonheid schuilt in zulke kleine, persoonlijke momenten, waarin je de positiviteit, kracht en liefde van andere mensen ervaart. Dit is een welkom tegengeluid in het kleine, tegenover polarisering en negativiteit, door zichtbaar te maken welke mooie initiatieven er bestaan”.

Doen jullie volgend jaar weer mee?

“Jazeker, en dan hopen we eerder al aan te haken op alle voorbereidingen en nog meer samen te werken met andere organisaties in Utrecht. In ieder geval kijken zowel collega Hilde als ik met een positief gevoel terug op onze deelname aan de Vredesweek, en kijken we uit naar volgend jaar!"

< terug naar nieuwsoverzicht