< terug naar nieuwsoverzicht

Dajeenoe – herdenken op 4 mei 2020

04-05-2020

Kijk aansluitend op de Nationale Dodenherdenking naar het verhaal van Sera Spanier, een klein meisje dat wil weten wat er gebeurd is met haar familie in de Tweede Wereldoorlog.Sera Spanier (1947) groeit op in een joods gezin dat de oorlog overleeft. Maandag 4 mei as. vertelt zij over haar jeugd in een door de oorlog zwaar geteisterde familie. Zij schreef daarover in 2006 haar familiegeschiedenis: Het gesluierde licht. Ze beschrijft de mooie en de gruwelijke gebeurtenissen uit het verleden van haar familie op heldere en indrukwekkende wijze. Sera Spanier is lerares liberaal jodendom. Vele jaren was zij werkzaam in het onderwijs voor kinderen en volwassenen van de Liberaal joodse Gemeente Den Haag en Brabant. Daarnaast is zij onder andere zeer actief met het geven van lessen en lezingen aan mensen van verschillende religies en afkomst. De ontmoeting staat hierin centraal: begrip en verstandhouding.


"Ik ben Sera Spanier er dankbaar voor dat zij zich gevoegd heeft in de kleine rij van kinderen, die de moed hebben opgevat, om de dozen te openen en in de liefdevolle herinnering aan de ouders, de confrontatie met de onuitgesproken geschiedenis zijn aangegaan. Een verscheurend moeilijke, maar voor toekomstige generaties levensnoodzakelijke taak. Want niet allen heeft zij haar vermoorde familieleden, een naam een leven van alledag rijk en veel kleuring gegeven, en dat alleen al was Dajeenoe, meer dan voldoende geweest, zij heeft ook een hartstochtelijke oproep geschreven. Om niet onverschillig te zijn tegenover het onrecht dat om ons heen gebeurt, om op tijd tegen stigmatisering, rassenhaat, vernedering op te treden.” Rabbijn S.A. Soetendorp.

Uitzending: maandagavond 4 mei, direct aansluitend op de Nationale Dodenherdenking (20.10 uur). Klik hier voor de livestream. 

Een Compassie-project van het ILOZ, ism. het Kompas, Zoetermeer. ILOZ is aangesloten bij PAX als Ambassade van Vrede.< terug naar nieuwsoverzicht