< terug naar nieuwsoverzicht

Column Vincent Bijlo: Vluchtelingen, het lijken net mensen

03-09-2015

71 Lijken aangetroffen in een koelwagen. Ik hoorde het nieuwsbericht met een half oor. Ik dacht nog, lijken? Meestal spreekt men bij vee toch van kadavers? Het bleek niet om vee te gaan, het waren mensen. 71 Gestikte mensen. Het maakte me misselijk. Nog misselijker werd ik toen ik later op de dag op internet reacties op het bericht las. "Opgeruimd staat netjes," "scheelt weer in het geld voor onze ouderen."


Ik legde deze reacties voor aan M. M is net een half jaar in Nederland, hij is door het oorlogsgeweld uit zijn huis in Syrië verdreven. "Really," zei M, "did they write that?" Ik praat Engels met M, hij was in Syrië leraar Engels. Hij is nu als een bezetene Nederlands aan het leren. De hele dag loopt hij woorden te prevelen. Kast-je, dooz-je, hallo, hoe gaat ut met oe? "Werkelijk," zei hij, "schreven ze dat echt? Ik wist al dat jullie van harde humor hielden, maar dit gaat toch wel heel ver." "Het is geen humor," zei ik. Daar moest hij om lachen. "nou maak jij een grap," zei hij. "Waarom zouden Nederlanders zoiets schrijven?"
"Omdat ze bang zijn dat jullie het hier overnemen."
"Pardon mister Vincent, wij?"
"Ja, jullie, vluchtelingen. Jullie zijn gelukszoekers."
"Elk mens is een gelukszoeker," zei M. "Ook die mensen die opgelucht zijn omdat er 71 vluchtelingen zijn gestikt."
"Jullie komen hier alleen maar voor het geld."
"Het geld verdiende ik thuis, in Syrië.
"Wat zou jij doen," zei hij, "als je huis verwoest was door een bom en je vervolgd werd omdat je het had gewaagd om in verzet te komen tegen de heersende machthebbers?"
"Ik had mijn heil elders gezocht, denk ik," zei ik, "in een leuk land met aardige mensen."
"Exactly," zei M enthousiast. "In zo'n land ben ik nu."
Op de inburgering hebben ze net Sinterklaas behandeld. M kan nauwelijks geloven dat Sinterklaas een nepheilige is. "En die Zwarte Piet," zei hij, "die is ook verzonnen?"
"Ja, Zwarte Pieten zijn gewoon verklede en geschminkte mensen."
"Dan," zei hij plechtig, "ben ik dit jaar voor jullie Zwarte Piet."
"Maar, zei ik, "dan moet je er niet uitzien als een domme neger."
"Ik schmink me niet," zei hij, "ik ga als Syrische Piet. Ik zal ook die bange mensen die zo blij zijn dat er vluchtelingen gestikt zijn laten zien dat wij geen zielepoten zijn, geen profiteurs. Wij zijn mensen die willen leven, mensen die graag een toekomst willen hebben in een land waaraan ze iets willen bijdragen. Waarom toch die angst?"
"Omdat jullie hier niets te zoeken hebben, vinden ze."
"Ik heb hier precies hetzelfde te zoeken als zij, een bestaan, van nut zijn voor anderen."
Dat is M, een vluchteling, hij lijkt wel gewoon een mens!


Vincent Bijlo, Ambassadeur van Vrede, schrijft voor elke dinsdag, donderdag en zaterdag een column voor het Algemeen Dagblad. Deze column verscheen afgelopen dinsdag 1 september.

< terug naar nieuwsoverzicht