< terug naar nieuwsoverzicht

Column Vincent Bijlo: Ben ik een naieveling of een luchtfietser?

21-09-2015

Oorlog, dat was iets van het 8-uurjournaal. Hij was voor het weerpraatje weer voorbij. Mensen verzinnen altijd een reden om wapens te gebruiken, dacht je dan, ze hebben die dingen in huis, dan willen ze ermee knallen ook. Je deed er een beetje cynisch over, dat kon, die vrijheid had je. Als je de televisie uitzette, zodra de reclame begon, was je die hele oorlog alweer vergeten, het weerpraatje had je wel onthouden. Morgen zon, 20 graden!


Tegenwoordig stopt de oorlog niet meer voor het weerpraatje. De oorlog, ook al is hij nog steeds ver weg, is dichtbij. We zien hem dagelijks, in de gedaante van mensen die hem zijn ontvlucht.
Eén zekerheid hebben we, zolang die oorlog, die oorlogen eigenlijk, het zijn er meer, zolang die oorlogen duren zullen die mensen blijven komen. De meesten overigens niet, die die oorlog ontvluchten, ze blijven in de regio. Ze komen hier met verschrikkelijke verhalen, ze kennen allemaal mensen die de oorlogen niet hebben overleefd. Nee, het zijn geen gezellige verhalen, ze zijn hier immers niet voor hun lol naartoe gekomen.


Je zou kunnen zeggen: Wat moeten wij met die mensen. Gooi de grenzen dicht en laat ze het lekker zelf uitzoeken, wij hebben hier onze handen al vol aan de Zwarte Pietendiscussie, we kunnen ze er echt niet bij hebben. Gelukkig denken de meeste Europeanen er niet zo over. Ze zijn bereid hun vrede te delen met mensen die naar die vrede op zoek zijn.
Deze week is het Vredesweek. Ik mag, namens PAX, ambassadeur van de vrede zijn. Assad zal daar niet wakker van liggen, dat weet ik, de kalief zal er niet zenuwachtig van worden, de toestand in Iritrea zal er niet beter op worden, de chaos in Afghanistan zal niet verminderen, toch heb ik ja gezegd toen men mij vroeg, omdat vrede iets is dat je iedereen gunt.


Maar wat kunnen we dan doen? Ben ik geen ongelofelijke naïeveling en een luchtfietser? Nee, dat ben ik niet. Ik denk eerder dat iedereen die wegkijkt en zich achter de dijken wil terugtrekken naief is. Laten wij onze stem verheffen tegen de oorlogen. Wij moeten van onze politici eisen dat ze meer doen om de oorlogen te stoppen, want zolang die niet stoppen blijven de mensen komen. Actie graag! Pak Saoedi-Arabie niet langer met fluwelen handschoenen aan, omdat onze economische belangen in dat land zo groot zijn. De sjeiks bulken van het geld, ze steken nu geen cent, niets, in de opvang van vluchtelingen in de regio.

Stap over je eigen landsgrenzen heen, politici, kom tot een gezamenlijk Europees beleid. Niet alleen een gezamenlijk asielbeleid, ook een gezamenlijk beleid om vrede af te dwingen. Want vrede, dat wil iedereen, van PVV tot GroenLinks, iedereen. Is dat nou zo naïef?


Vincent Bijlo, Ambassadeur van Vrede, schrijft voor elke dinsdag, donderdag en zaterdag een column voor het Algemeen Dagblad. Deze column verscheen afgelopen zaterdag 19 september.

< terug naar nieuwsoverzicht