< terug naar nieuwsoverzicht

Burgemeesters tegen kernwapens

09-12-2014

Steeds meer gemeenten spreken zich uit voor een verbod op kernwapens. Naar aanleiding van verschillende succesvolle activiteiten van de lokale Ambassade van Vrede rondom het thema ontwapening, tekende de burgemeester van Vlaardingen het burgerinitiatief Tekenen Tegen Kernwapens van PAX. Goed voorbeeld doet goed volgen, want inmiddels hebben ook de burgemeesters van IJsselstein, Montfoort en Capelle aan de IJssel getekend tegen het wapentuig. Aanstaande donderdag volgt burgemeester Koos Karssen van Maassluis.


2101

 

Door het burgerinitiatief te tekenen, is een verbod op kernwapens in Nederland weer een stapje dichterbij. In 115 andere landen is dit verbod al een feit. Wanneer in totaal 40.000 mensen hun handtekening zetten, moet de Tweede Kamer zich uitspreken over de kwestie. Wij horen het graag als nog meer burgemeesters tegen kernwapens zijn. Ambassades van Vrede met een burgemeester die zich ook wil uitspreken, kunnen contact opnemen met PAX via info@tekentegenkernwapens.nl.

De discussie over kernwapens is ontzettend actueel. In Nederland liggen twintig Amerikaanse kernwapens. De Verenigde Staten gaan deze wapens op korte termijn moderniseren, wat betekent dat er nieuwe, beter inzetbare kernwapens naar Nederland komen. Met een nationaal verbod zou er een dikke streep komen te staan door deze plannen en is de coalitie van landen die een wereld zonder kernwapens wensen groter en sterker dan voorheen.

< terug naar nieuwsoverzicht