< terug naar nieuwsoverzicht

Bosnisch Straattheater

06-08-2019

Deze Vredesweek krijgt PAX de Bosnische theatergroep Keepers op bezoek, en jij kunt ze ook uitnodigen!
Theaterspelers Nikolina Gagic en Armin Filipovic, samen met PAX collega Puco Danilovic (Tuzla, Bosnië: 24-06-2019)

De groep bestaat uit drie studenten uit Tuzla met elk een andere afkomst; een Bosniër, een Bosnische Kroaat en een Bosnische Serviër. Samen komen zij middels een straattheater laten zien hoe zij omgaan met de onderlinge spanningen en onenigheden hun land. Hiermee tillen ze het “Vrede Verbindt over Grenzen” thema van dit jaar naar een hoger niveau door niet alleen de Bosnische landsgrens over te steken, maar ook door hun eigen culturele grenzen te overbruggen.

Tussen 1992 en 1995 heerste er oorlog in Bosnië en Herzegovina in het voormalige Joegoslavië. Hoe de Bosniërs, Kroaten en Serviërs voorheen vredig samen leefden, is de spanning tussen de drie groepen nu nog steeds te voelen. PAX houdt zich al sinds 1995 intensief bezig met Srebrenica waar zich een drama heeft afgespeeld tijdens de oorlog. Meer dan 7000 moslimjongens en -mannen werden vermoord in het bloedbad. Ze stonden onder de formele bescherming van een VN-bataljon bestaande uit Nederlandse soldaten; de Dutchbatters. PAX steunt de Campagne voor Waarheid en Gerechtigheid, organiseert jaarlijks de herdenking van de genocide in Srebrenica, is medeverantwoordelijk voor de permanente tentoonstelling 'Srebrenica Genocide - the Failure of the International Community' in het Potocari Memorial Centre daarover en bevordert het dialoog tussen Dutchbatveteranen en nabestaanden.

Praktische informatie:

  • De groep zal een sketch van ongeveer 15 minuten voorbereiden. 
  • Ze zijn beschikbaar van 21 september tot 25 september.
  • Voor de reiskosten vergoeding vragen we een vrijwillige bijdrage van 50euro.
Interesse om ze uit te nodigen voor je Vredesweek activiteit? Neem dan contact op met Ai-Sian de Graaff via asdegraaff@paxforpeace.nl


< terug naar nieuwsoverzicht