< terug naar nieuwsoverzicht

Ambassadeursdagen een succes: Haat moet niet erfelijk zijn, vrede wel

10-04-2018

Vanuit het hele land komen enthousiaste en betrokken mensen op de Ambassadeursdagen af. Om elkaar te ontmoeten én om te leren. Dat gebeurt in uiteenlopende workshops, van fondsenwerven, via het betrekken van jongeren bij vredeswerk tot hoe je eigenlijk een goede dialoog voert.


3104

Vincent Bijlo op de Ambassadeursdag in Rotterdam

Vrede erven
De regionale dagen zijn een voorbereiding op de Vredesweek in september. Het thema is ‘Generaties voor vrede’. Cabaretier en PAX-ambassadeur Vincent Bijlo gaf begin deze maand in Rotterdam het startschot. Hij vertelde een persoonlijk verhaal over hoe de Tweede Wereldoorlog zijn vader maar niet losliet. Daarmee beïnvloedde hij ook zijn kinderen. Pas bij de val van de muur was zijn vader definitief om en werden ‘moffen’ weer Duitsers. Bijlo vatte het mooi samen: ‘Haat moet niet erfelijk zijn, vrede wel’.

Generaties
In Amersfoort, op de tweede Ambassadeursdag, spraken Jan-Jaap van Oosterzee en zijn dochter Laura over hoe zij zich binnen hun familie door de generaties heen inzetten voor vrede. Jan-Jaap als lobbyist voor PAX en Laura die er bewust voor kiest om in de Utrechtse ‘probleemwijk’ Overvecht les te geven.

Nijmegen
Nijmegen sloot af op 7 april. Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen, en Jan Gruiters, directeur van PAX, openden de dag. In één van de workshops vertelde Dave Ensberg-Kleijkers hoe hij zich als kind van Surinaamse vluchtelingen inzet voor mensenrechten en vrede onder de volgende generaties, via zijn baan in het onderwijs. Tayfun Balçik en Tato Martirossian van The Hague Peace Projects vertelden over de Turks-Armeense dialoog waar zij bij betrokken zijn.

Vervolg
Veel Ambassades van Vrede zijn nu begonnen met de voorbereidingen voor de Vredesweek. Vanaf 22 mei staan de materialen voor de Vredesweek online, zodat je ze hier kunt downloaden. Op 30 mei van 19:00-21:00 organiseert PAX in Utrecht een materialenavond. Ambassades van Vrede kunnen deze avond hun materialenpakket ophalen en krijgen een korte uitleg hoe ze deze materialen kunnen inzetten. Meer informatie en aanmelden kan via vredesweek@paxforpeace.nl. Ook voor andere vragen in de voorbereiding voor de Vredesweek mag je contact met ons team opnemen. Veel succes gewenst!

< terug naar nieuwsoverzicht