< terug naar nieuwsoverzicht

Ambassadeursdag PAX goed bezocht

21-05-2015

Woensdagmiddag 20 mei was Hoog Catharijne het middelpunt van de Nederlandse vredesbeweging. Ruim honderdvijftig mensen, voornamelijk vrijwilligers bij lokale Ambassades van Vrede, kwamen naar de Ambassadeursdag van PAX om inspiratie op te doen voor de Vredesweek in september. Het thema van de Vredesweek 2015 is 'Vrede verbindt' en PAX directeur Jan Gruiters spoorde hen aan om de uitdaging aan te gaan om die woorden van verbinding in de praktijk te brengen. En zo bruggenbouwers in binnen- en buitenland met elkaar te verbinden.


2148

Bij de start van de Ambassadeursdag was er een videoboodschap uit Amman en kwamen verschillende lokale vredeswerkers aan het woord. Ook werden vier moedige bruggenbouwers voorgesteld aan het publiek. De aanwezigen kregen te horen op welke manier zij deze bruggenbouwers uit Irak, Zuid-Soedan, Oekraïne en Nederland kunnen ondersteunen tijdens de Vredesweek. Speciaal hiervoor is een breed pakket aan actiematerialen ontwikkeld.

Oekraïne
Bruggenbouwer Olena Hanstsyak-Kaskiv uit Oekraïne laat mensen uit verschillende groepen met elkaar kennismaken en in gesprek gaan over gemeenschappelijke waarden. Van mensen uit verschillende protestbewegingen tot legerpriesters, van leden van de oproerpolitie, tot bezorgde burgers en van pro-Russisch tot pro-Europees. Dit is niet altijd gemakkelijk en zeker niet vanzelfsprekend, want elke keer dat er een bom explodeert of een raket wordt afgevuurd, worden de inwoners van Oekraïne verder uit elkaar gedreven. Zij geeft aan meer betrokkenheid vanuit (West-)Europa te willen ervaren. Om die reden zijn speciale ansichtkaarten gemaakt om met Olena in contact te komen.

Zuid-Soedan
Emeritus bisschop Paride Taban zet zich al vele jaren in voor vrede in de regio Zuid-Soedan. Niet alleen zocht hij hiervoor regelmatig krijgsheren en politieke leiders op, hij stichtte ook het vredesdorp Kuron waar verschillende bevolkingsgroepen vreedzaam samen, terwijl geweld in de rest van het land helaas nog steeds de boventoon voert. Hiervoor zamelen vrijwilligers geld in tijdens de Vredesweek. Dit geld is hard nodig voor: training van Kuron-medewerkers in dialoog en conflictbemiddeling; bevoorrading van het dorp met levensmiddelen; uitbreiding en het onderhoud van de landingsbaan, zodat reguliere hulpvluchten er kunnen landen. Bisschop Paride Taban heeft niet alleen financiële middelen nodig voor het vredesdorp Kuron, maar ook voor het onderhoud van een terreinwagen waarmee vredeswerkers de omliggende dorpen kunnen bereiken.

Irak
De jonge journaliste Nawraz uit Irak is de derde bruggenbouwer die tijdens de Ambassadeursdag in de schijnwerpers werd gezet. Zij is een belangrijke spil in een netwerk van jongeren dat trainingen, uitwisselingen en evenementen organiseert om solidariteit en verzoening tussen gemeenschappen te versterken. Dit unieke dialoogprogramma genaamd 'Wij zijn allemaal burgers' (Kullina Muwatinin) stimuleert Irakese burgers om zich eerst inwoner van het land te voelen en dan pas yezidi, sjiiet, soenniet, christen of anderszins. Om haar een hart onder de riem te steken worden tijdens de Vredesweek massaal selfies gemaakt met een boodschap voor Nawraz.

Nijmegen
Vrede is niet alleen hard nodig in conflictgebieden ver van huis, ook in de Nederlandse wijken en buurten. Dat vindt ook de Nijmeegse bruggenbouwer Saïd Bouharrou. In deze stad zet hij zich in voor meer verbinding tussen verschillende inwoners. Ook  schreef Bouharrou vorig jaar een breed ondertekende vredesverklaring. PAX steunt hem dit werk en roept haar vrijwilligers op om net als Bouharrou verbinding en ontmoeting te organiseren in de eigen stad.

Na het plenaire deel van de Ambassadeursdag was er de gelegenheid om workshops te volgen voor extra verdieping. Uiteraard werden de workshops over de bruggenbouwers druk bezocht. Dat gold ook zeker voor de workshop van dr. Martijn Dekker van de UvA. Hij ging met de aanwezige vredesactivisten in gesprek over sociale bewegingen in binnen en buitenland. Niet alleen werden de overeenkomsten tussen succesvolle geweldloze (internationale) bewegingen uit het verleden en heden besproken. Ook was er aandacht voor de eigen ervaringen en valkuilen.

Lees de openingstoespraak van Jan Gruiters: Vredesambassadeurs in een wereld vol wanorde en verwarring

Op de website van de Ambassades van Vrede is vanaf de zomer meer informatie te vinden over hoe je de vier bruggenbouwers online kunt steunen.

Foto © PAX / Daniel Maissan

 

< terug naar nieuwsoverzicht