< terug naar nieuwsoverzicht

Ambassades van Vrede werken samen met theaterduo rond racisme

21-03-2019

Lees hier een kort interview met de Ambassade van Vrede Alkmaar over hun samenwerking met theaterduo George en Eran.


George Elias Tobal en Eran Ben- Michaël.


Meerdere Ambassades van Vrede gaan samenwerken met theaterduo George en Eran, om het racismedebat in hun woonplaats meer diepgang te geven. In de nieuwe voorstelling George en Eran Worden Racisten kaart het duo dit probleem op een aangrijpende manier aan.

George en Eran willen net als PAX en de Ambassades van Vrede een vreedzame samenleving waarin alle bevolkingsgroepen meetellen. Het verschil: de twee spelen hun voorstelling en zijn de volgende dag alweer in een andere stad, terwijl de Ambassades van Vrede blijvend geworteld zijn in de lokale samenleving. Vandaar dat George en Eran aan Ambassades van Vrede hebben gevraagd om samen te werken, om zo samen meer impact te genereren. De Ambassade van Vrede in Alkmaar (Apostolisch Genootschap) is een van geïnteresseerde Ambassades. Vier vragen aan Ria van de Velde van deze Ambassade.

Je bent met andere vredesambassades naar de voorstelling in Rotterdam geweest. Wat is je het meest bijgebleven?
“We kregen dit van PAX doorgestuurd en het leek ons een bijzondere voorstelling. Discriminatie leeft op veel plekken en wij waren heel benieuwd hoe George en Eran er over denken. In de show werd een meisje (actrice Myrthe Hubers) heel negatief benaderd. Dat was echt pijnlijk. De hele zaal voelde het, ik hoorde meerdere reacties uit het publiek, zo van ‘hoe durf je?’. Het maakte echt wat los, en daar heb ik nog meerdere keren aan terug moeten denken.”

Spelen de thema’s racisme en discriminatie ook in Alkmaar?
“Als je deze voorstelling ziet, dan komt het wel dichterbij. Je denkt misschien, dat speelt voor moslims of mensen met een kleur, maar het leeft in de hele samenleving, dat wordt wel duidelijk. Ook in Alkmaar. Er is echt een bewustwordingsproces op gang gekomen. Ik herken veel dingen, en als ík het herken, dan moeten anderen het toch zeker ook herkennen?”

Hoe gaan jullie samenwerken?
“De voorstelling wordt speciaal voor de Vredesweek herhaald op 21 september, de Dag van de Vrede, bij het Apostolisch Genootschap in Alkmaar. We willen na de voorstelling met iedereen een nagesprek hebben, in kleinere groepen, zodat iedereen mee kan en mee durft te doen.”

Is er eigenlijk een oplossing voor racisme?
“Vorig jaar hebben we in de Vredesweek een film gekeken over discriminatie van Joden in de Rivierenbuurt in Amsterdam. Dit maakte veel indruk; dat discriminatie nog bestaat en dat het nog zo erg is. We hebben sterk het gevoel dat we hierover met elkaar in gesprek moeten. George en Eran hebben dezelfde missie met deze voorstelling, daarom willen we graag samenwerken.”

Werkgroep Vredesweek van de Ambassade van Vrede Alkmaar

< terug naar nieuwsoverzicht