< terug naar nieuwsoverzicht

"Als je elkaar leert kennen, merk je hoe leuk die ander is"

30-06-2018

Organisator Vredeswandeling Naarden, Bussum en Hilversumse Meent: “Als je elkaar leert kennen, merk je hoe leuk die ander is.” Jongeren motiveren om deel te nemen aan de Vredeswandeling, dat is de ambitie van de organisatie van de Vredeswandeling in Naarden, Bussum en de Hilversumse Meent voor de komende editie. “Helaas hebben we de jeugd tot nu toe nog onvoldoende kunnen bereiken”, vertelt Wilbert van Waes, een van de initiatiefnemers . “We zijn echter tevreden met wat we tot nu toe hebben bereikt en willen de wandeling graag zo voortzetten en mogelijk uitbreiden.”


Wilbert van Waes ontving in 2017 de PAX Duif tijdens hun Walk of Peace

Dus buigt de organisatie, bestaande uit vele maatschappelijke en levensbeschouwelijke groeperingen uit de gemeenten Naarden en Bussum en de wijk Hilversumse Meent, zich over de mogelijkheden om in september 2018 de gemiddelde leeftijd van de deelnemers flink omlaag te krijgen. Van Waes: “We hebben de afgelopen jaren diverse scholen benaderd. Dan krijgen we voor de vakantie te horen dat het onderwijsprogramma op dat moment te vol is om iets te organiseren. Na de vakantie is het dan weer te kort dag. We hebben het via jongerenwerkers geprobeerd. Zij doen in onze regio in principe goed werk, en hebben er voor gezorgd dat wij in contact kwamen met nieuwe Nederlanders,  die van de Vredeswandeling 2017 samen met ons een succes hebben gemaakt.”

Contact bevorderen
De jeugd  is naar zijn mening een ‘moeilijk te betrekken leeftijdscategorie’. “Vroeger behoorde je tot een gemeenschap. Nu maak je deel uit van  je eigen FaceBook- of WhatsApp-groepjes en ben je voor een buitenstaander moeilijker te bereiken.”

Het motto van de afgelopen Vredeswandeling ‘Ken jezelf, ken de ander’ maakt duidelijk dat de organisatie daar verandering in wil brengen. “We willen het onderlinge contact binnen  onze woongemeenschap bevorderen”, legt Van Waes uit. “Als je de ander ontmoet, blijkt vaak hoe leuk diegene is. Op de wereldvrede hebben we geen directe invloed, maar lokaal kunnen we focussen op wederzijds respect en interesse in elkaar. Als je de mensen om je heen beter kunt leren kennen en vriendschappen kunt stimuleren, dat vermindert de kans op oorlog. Zo stimuleer je wereldvrede.” 

Hinkepinken
De Vredeswandeling in de Gooise gemeenten breidt zich elke keer iets uit. “Vorig jaar hebben twee Syrische en een Eritrese vluchteling veel voor ons betekent. Zij hebben een groot aantal nieuwe Nederlanders benaderd, die met veel plezier hebben meegelopen. Onderweg was er muziek en een hapje. En zo ontstond er een spontaan feestje met Eritrese muziek, Israëlische zang en dans van de omstanders.”

Inspiratie en verbinding, dat is waar de afgelopen Vredeswandeling toe leidde. Deelnemers gingen met elkaar in gesprek en wisselden mailadressen uit. “Wat mij raakte, was de deelname van een vluchteling uit Eritrea. Op de vlucht zijn al zijn vrienden gesneuveld en zelf moet hij een voet missen. We hadden voor hem een riksja geregeld, maar dit voertuig bleek bij vertrek nergens te bekennen. Zonder te piepen, liep hij hinkepinkend met de rest mee. Uiteindelijk kon hij rijden op de bakfiets met de mobiele geluidsinstallatie. Later heeft hij in het openbaar zijn vluchtverhaal verteld. Dat maakte indruk.” 

Wilbert van Waes: "Met de Walk of Peace brengen we verschillende gemeenschappen bij elkaar. Zodat we stoppen met langs elkaar heen te leven. Samen leven doe je met elkaar."
 

Verschillende levensvisies
De verschillende initiatiefnemers van de Vredeswandeling in Naarden, Bussum en de Hilversumse Meent hebben besloten de samenwerking uit te breiden en ook op andere momenten in het jaar activiteiten te organiseren. Zo volgden zij op 12 december, tijdens een sneeuwstorm, via live stream de Nobelprijsuitreiking. Nu zijn zij met elkaar in overleg om naast de Vredeswandeling tijdens de Vredesweek in september ook   in mei ‘iets’ te gaan doen tijdens de al bestaande wereldbarbecue . “We denken nog na over de vorm”, aldus Van Waes.

Als tip aan andere groepen die overwegen een Walk of Peace te organiseren, noemt hij: “Begin eerst eens alle verschillende partijen bij elkaar te brengen. In onze organisatie zijn verschillende levensvisies vertegenwoordigd. Dat is niet altijd even makkelijk verlopen , maar bij ons zijn de initiatiefnemers nu heel enthousiast.”

PAX Duif
Tijdens de Vredeswandeling in 2017 kreeg Van Waes van PAX de PAX Duif uitgereikt, als blijk van waardering voor zijn inzet voor de vrede. Hij gaf de duif direct door aan de vluchtelingen die zich ingezet hebben  om de Vredeswandeling 2017 tot een succes te maken. “Wij wonen in een prachtig land, waar alles goed geregeld is”, vertelt hij. “Als wij klagen dat wij het hier slecht hebben, is dat volkomen onterecht. We weten vaak niet hoe goed wij het hebben. Met de Walk of Peace en de andere activiteiten die we in onze gemeenten gezamenlijk oppakken, brengen we verschillende gemeenschappen bij elkaar. Zodat we stoppen met langs elkaar heen te leven. Samen leven doe je met elkaar.” 

< terug naar nieuwsoverzicht