Nieuws

 • Columnwedstrijd: verbeeld de vrede

  Columnwedstrijd: verbeeld de vrede

  Iedereen die in vrede gelooft, kan iets voor vrede doen. Dit vertrouwen staat centraal in de jaarlijkse Vredesweek: een week rond de internationale dag van de vrede (21 september). Van 16 tot 24 september vieren we dit jaar de 51e vredesweek met als thema ‘de kracht van verbeelding'. Als afsluiter van de Vredesweek organiseren we in Amsterdam Manifeest: een cultureel nachtfestival waarmee PAX jongeren wil uitdagen om zich op creatieve manieren uit te spreken over actuele issues en waarmee we hen willen inspireren om zelf ook in actie te komen voor vrede. Deze acties, hoe groot of hoe klein ook, zijn van invloed.

  Lees verder >

  Bericht geplaatst op: 10-07-2017
 • Wie verdient een prijs?

  Iedereen kan iets voor vrede doen! Dat is onze boodschap tijdens de Vredesweek. Met het uitreiken van vredesprijzen willen we deze Vredesweek mensen in het zonnetje zetten die zich inzetten voor vrede en verbinding. Moedige bruggenbouwers die mensen bij elkaar brengen, die de dialoog aangaan, die drie keer vallen en toch weer opstaan. En hopelijk maken we met deze inspirerende voorbeelden nog meer mensen enthousiast om ook in actie te komen voor vrede. 

  Lees verder >

  Bericht geplaatst op: 27-06-2017
 • Loesje workshop Ambassadeursdag 2017

  Hoe zet je mensen met één korte krachtige zin aan het nadenken over vrede? Dat is een hele uitdaging. Omdat het thema van de Vredesweek ‘de kracht van verbeelding’ vraagt om zowel krachtige zinnen als een groot verbeeldingsvermogen, riepen we de hulp in van Loesje.

  Lees verder >

  Bericht geplaatst op: 07-06-2017
 • PAX Vieren vanaf nu beschikbaar

  PAX viert deze Vredesweek! Speciaal voor de Vredesweek heeft PAX een liturgiekrant ontworpen die ‘PAX Vieren’ heet. De PAX Vieren is samengesteld met een brede redactie van theologen en communicatieadviseurs. In deze krant vind je suggesties voor het inrichten van een viering en ook ideeën voor gebed. We hebben natuurlijk ook aan de kinderen gedacht, voor hen is er een speciale kinderbijlage achterin te vinden. Lees hieronder alvast een kort fragment uit het interview met de jonge dominee Rikko Voorberg van de POP-UP kerk in Amsterdam. 

  Lees verder >

  Bericht geplaatst op: 24-05-2017
 • De Vredesweek op school

  “Aandachtig strijkt juf Maryam haar hoofddoek glad. Er staan diepe denkrimpels in haar voorhoofd. Ze zit voor haar computer en surft op internet. Vanaf het beeldscherm kijkt een meisje haar aan. Ze draagt een hoofddoek, net als zijzelf. Ja, dat is ze! Dat is Malala! Wat is er veel met dit meisje gebeurd. En wat weet ze nog goed, dat Malala bij haar in de klas zat. Het was een pientere meid, die Malala. Ze wist wat ze wilde. Net als haar vader vond ze, dat alle kinderen recht hadden op onderwijs en naar school moesten kunnen gaan. Meisjes net zo goed als jongens.”

  Lees verder >

  Bericht geplaatst op: 23-05-2017
 • Ambassadeursdag 2017: Stel je voor dat je meedoet

  “Vrede, zeg het eens een paar keer hardop: "Vrede." Het klinkt goed, het klinkt vredig, rustig, rustiek. Vrede. soms loop ik te wandelen, bijvoorbeeld in een Duits bos, en dan ligt dat bos er zo ontzettend vredig bij. Niets zo vredig als een Duits bos. Het bos voelt aan als een soort wiedergutmachungsbos. Het lijkt wel alsof alle bomen fluisteren: "Wir schaffen das".” Zo opende Ambassadeur van Vrede Vincent Bijlo de jaarlijkse Ambassadeursdag in Utrecht. Uit het hele land kwamen mensen samen in Utrecht die tijdens de Vredesweek in september in actie willen komen. 

  Lees verder >

  Bericht geplaatst op: 22-05-2017
 • De kracht van de verbeelding in een posterpakket

  Dit jaar komen vrede en verbeelding samen in de set van vier kleurrijke posters om de Vredesweek aan te kondigen. Deze prikkelende posters bevatten een flinke portie creativiteit en zetten mensen aan tot nadenken. Door de diversiteit in de ontwerpen vallen ze op. Graag delen we met jullie het verhaal achter de posters.

  Lees verder >

  Bericht geplaatst op: 16-05-2017
 • Doe je mee met de Walk of Peace?

  Na twee succesvolle Walks of Peace in Den Haag (2015) en Enschede (2016) ondersteunt PAX komende Vredesweek lokale groepen die zelf een Walk of Peace organiseren. Van Vlaardingen tot Leeuwarden, samen maken we een krachtig statement. Nu al weten we dat er op zes plaatsen in Nederland een Walk of Peace plaatsvindt. Het zou mooi zijn als dit in de Vredesweek op zoveel mogelijk plekken navolging krijgt en we nodigen andere geïnteresseerden dan ook van harte uit om zich aan te melden bij PAX.

  Lees verder >

  Bericht geplaatst op: 11-05-2017