Centraal Programma

Van 17 t/m 25 september werden er door het hele land activiteiten georganiseerd. Een uitgebreid overzicht van alle activiteiten en locaties vind je in de agenda. In Utrecht organiseerden we Centraal Programma, daarover vind je op deze pagina meer informatie.

 


Zaterdag 17 september
 • 12:00 Stiltekringen door het hele land als start van de Vredesweek
  De Vredesweek starten we dit jaar samen in stilte. Op zaterdag 17 september om klokslag 12 uur staan we door heel Nederland stil in solidariteit bij de slachtoffers, ontheemden, vluchtelingen, de doden én de levenden die geraakt zijn door oorlog. PAX en de Ambassades van Vrede willen iedereen uitnodigen om een boodschap voor solidariteit en vrede in stilte te uiten en zich aan te sluiten bij een Stiltekring in de buurt.

Kijk hier voor een overzicht van alle Stiltekringen

 • 20:00 - 22:00 De toekomst van vrede in Europa, Tivoli Vredenburg
  In dit programma werpen we een blik op de nabije en verre toekomst van vrede in Europa. Onder andere BIJ1-politicus Sylvana Simons en Srebrenica-overlevende Alma Mustafic gaan in gesprek. De Oekraïens-Nederlandse zangeres Katie Koss zal het programma muzikaal omlijsten.
Zondag 18 september
 • 15:00 - 17:00 Vredesweeklezing, Domkerk
  Traditiegetrouw organiseren PAX en het Citypastoraat Domkerk de jaarlijkse nationale Vredesweeklezing op 18 september 2022. Deze zal dit jaar verzorgd worden door Mpho Andrea Tutu van Furth, de Zuid-Afrikaanse anglicaanse priester, auteur, activist en dochter van aartsbisschop Desmond Tutu.

Je kunt hier de lezing terugkijken: https://www.youtube.com/domkerkutrecht

 

Woensdag 21 september
 • 20:00 - 22:00 Generatie Vrede: wat is vredesactivisme anno nu? TivoliVredenburg
  Oorlog op het Europese continent, de toenemende dreiging van kernwapens en miljoenen mensen op de vlucht voor conflict: vrede lijkt nu verder weg dan ooit. Deze onzekere tijden zorgen voor een gevoel van onmacht, maar tegelijkertijd willen velen zich inzetten voor vrede. Wat kan jíj doen om in actie te komen voor vrede? Hoe ziet vredesactivisme anno 2022 eruit? Met onder andere Benjamin Fro.

 

Zaterdag 24 september
 • 19:30 - 21:00 The Revolution is Female, Tivoli Vredenburg
  In dit programma onderzoeken we hoe traditionele gendernormen bepalen hoe macht verdeeld wordt: van de huiselijke sfeer tot de politieke arena. Met onder andere activist Nanoah Struik en Devika Partiman.
   
 • 21:00 - 00:00 Nacht van de Vrede, verschillende locaties in Utrecht
  Tijdens Nacht van de Vrede worden er op verschillende plekken in Utrecht (centrum) activiteiten georganiseerd, zoals een lezing, debat en filmvoorstelling. De avond begint met The Revolution is Female in TivoliVredenburg. De overige activiteiten worden later bekend gemaakt!
   
 • 12:30 Walk of Peace in Den Haag. De Walk of Peace is een wandeling in, van en voor Vrede. Een wandeling om te ervaren én te laten zien dat we, ondanks verschillen, toch met elkaar kunnen oplopen.