< terug naar agenda

Vredesweeklezing 2019
Datum: 20 September
Tijd: 16.00 - 18.00 uur, inloop vanaf 15.30
Door: Vredesorganisatie PAX en Citypastoraat Domkerk
Type: Lezing

Met de Vredesweeklezing 2019 in de Domkerk Utrecht luidt vredesorganisatie PAX de landelijke Vredesweek in. Het motto van de Vredesweek is ‘Vrede Verbindt Over Grenzen’ en gaat o.a. over elkaar ontmoeten.

In de lezing van Jan Gruiters passeren vier decennia vredeswerk. De oorsprong van de vredesbeweging, het begin van PAX, is nauw verbonden met de beëindiging van de Tweede Wereldoorlog. Vrede verbindt mensen over de grenzen van vijandschap heen. Van demonstraties tegen kernwapens naar lobby voor Soedan, van de val van Aleppo in Syrië en het afschaffen van het INF-kernwapenverdrag naar tekenen van hoop in het werk van de vredesorganisatie PAX. Gruiters: “We zien 75 jaar na beëindiging van die verscheurende en vernietigende oorlog de verdeeldheid in Europa en in onze eigen samenleving  groeien. Durf elkaar te leren kennen over de breuklijnen van onrecht ongelijkheid en uitsluiting.” 

Rikko Voorberg zal vanuit zijn ervaring met vluchtelingen en de PopUp-kerk reflecteren op het thema ‘Vrede Verbindt over Grenzen’. Voorberg: “In de pop-up kerk is de tegenstelling niet meer die tussen geloof en ongeloof, maar gaat het om geloof versus cynisme. Verlangen we naar een andere wereld? Laten we dan samen gaan. Het verlangen is wat de PopUp-kerk draagt.” Voorberg klaagt niet aan, maar biedt aan te helpen. Zo ontstond het idee om vluchtelingen van de Griekse eilanden te halen.

De Vredesweeklezing 2019 is een initiatief van Vredesorganisatie PAX en Citypastoraat Domkerk.

De lezing is vrij toegankelijk. Aanmelden gewenst via vredesweek@paxvoorvrede.nl. 

Programma

15:30  Inloop

16:00  Lezingen Jan Gruiters & Rikko Voorberg

17:15  Borrel 


Let op: tijdens dit evenement kan er een fotograaf aanwezig zijn. Wilt u niet herkenbaar in beeld, meld dit dan vooraf via vredesweek@paxforpeace.nl of geef dit aan bij de start van het evenement aan de fotograaf.

Locatie:
Domkerk
Achter de Dom 1
3512 JN
Utrecht