< terug naar agenda

PAX College Tour Amsterdam - Srebrenica, 26 years later
Datum: 20 September
Tijd: 19:30 - 21:00
Door: PAX en Juridische Faculteitsvereniging QBDBD
Type: Lezing

Op 8 juni kwam het Joegoslaviƫ-Tribunaal tot het vonnis in zijn zaak tot de Bosnische-Servische legerleider Ratko Mladic: schuldig aan de genocide van Srebrenica en tal van andere oorlogsmisdaden in geheel Bosniƫ-Herzegovina. Vonnis: levenslang. Hoe heeft de discussie over Srebrenica zich in Nederland ontwikkeld? Hoe gaat het met de Dutchbatveteranen en met de Srebrenicaoverlevenden die in Nederland wonen? Er was en is politiek debat, er waren rechtszaken tot aan de Hoge Raad, er is veel discussie over wat leerlingen leren over Srebrenica, of niet leren over Srebrenica. Dion ontrafelt, analyseert en komt met voorstellen voor de toekomst.

Dion van den Berg werkte samen met mensenrechtenactivisten in de Warschaupactlanden, voor de val van de Muur, en later met activisten in (voormalig) Joegoslaviƫ. Vanaf 1995 ondersteunt hij de campagnes voor waarheid en gerechtigheid van de overlevenden van de genocide in Srebrenica.

Voorafgaand aan en tijdens de nationale Vredesweek organiseert PAX een College Tour: gastcolleges van PAX programmaleiders die de situatie in conflictgebieden als geen ander kennen. Van non-violent action tot gender en veiligheid en van de relatie conflict en klimaat tot Srebrenica - 26 jaar later. Dit jaar brengt de tour ons naar Eindhoven, Utrecht, Nijmegen en Amsterdam.

Deze College Tour wordt georganiseerd i.s.m. de Juridische Faculteitsvereniging (QBDBD) van de Vrije Universiteit en is alleen toegankelijk voor studenten.Locatie:
Vrije Universiteit